2023 március 27 hétfő
KezdőlapÉrdekességekMindenszentek, halottak napja vagy halloween? Te tudod mi a különbség?

Mindenszentek, halottak napja vagy halloween? Te tudod mi a különbség?

-

Mindenszentek, halottak napja és halloween. Három teljesen más ünnep, de sokan összekeverik. Miért? Sok embernek a fejében két dolog fordul meg ilyenkor. Egyrészt az, hogy elmegyünk a temetőbe és gyertyát gyújtunk a szeretteink sírjainál, valamint egy halloweeni parti, ahol mindenki rémségnek öltözik és bulizik egy nagyot. Valójában három teljesen különböző dologról van szó. Hogy miről is pontosan?

Mindenszentek

kep 2020 10 23 075555
Mindenszentek, halottak napja vagy halloween? Te tudod mi a különbség?

Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) napján az üdvözült lelkekről emlékezik meg a katolikus egyház. A történelem folyamán szoros kapcsolatban állt egy ősi kelta ünneppel a Samhainnal. A pogányoknak ez a nap jelentette az ősz végét és a tél kezdetét. Ők úgy tartották, hogy az elmúlt évben meghalt szeretteik ezen az éjjelen vándorolnak át a túlvilágra. Tartottak attól, hogy a szellemek itt ragadnak és összezavarják az élők világát. Ételt és állatokat áldoztak a tiszteletükre, hogy ezzel megkönnyítsék számukra az áthaladást. A keresztények átvették ezt, és ünnepeket rendeztek az elhunyt katolikus szentek tiszteletére. Az esemény III. Gergely pápa idején jelent meg először 741-ben. 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is ünnepként tartották nyilván. Most már a katolikus és az ortodox keresztény egyházak elismerik, mely Magyarországon 2000-től lett munkaszüneti nap. November elsején tartjuk.

Halottak napja

kep 2020 10 23 075620
Mindenszentek, halottak napja vagy halloween? Te tudod mi a különbség?

Latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum. Ez egy keresztény ünnep. Magyarországon a halottak napja fokozatosan átállt az elhunytakról való megemlékezés napjává. November másodikán tartjuk. Ezen a napon az elhunyt, de üdvösséget még el nem nyert híveinkért imádkozunk, akik a tisztítótűzben vannak. Ez az ókori Rómáig nyúlik vissza. Ők a csatákban elhunyt őseiket istenként tisztelték. A róluk való megemlékezést február 22-én ülték meg a családok, és a kölcsönös szeretet ünnepeként tartották számon. Egy ajándékozós, vidám, mélabús megemlékezés volt. A keresztény egyház 998-ban már önálló ünnepként tartotta számon. Széles körben pedig a 11. században terjedt el. Manapság megtisztítjuk a szeretteink sírjait, gyertyát gyújtunk a tiszteletükre. Elterjedt az a hiedelem, hogy aki virágot szakít egy sírról, azt elviszik a holtak. Továbbá egy égő gyertyát nem szabad más sírjára áttenni, ugyanis annak a halottnak a bűne, akinek a sírján volt, átszáll a másik lelkére. Mindenszentek és Halottak napja közti éjszakán miséznek a templomban. Harangoznak és lámpákat gyújtanak, hogy a hazalátogató lelkek eligazodjanak a házakban és végül vissza is találjanak a sírjaikba.

Halloween

kep 2020 10 23 075650
Mindenszentek, halottak napja vagy halloween? Te tudod mi a különbség?

All Hallows Eve (mindenszentek) előtti este (október 31.) melyet elsősorban az angolszász országokban tartanak számon ünnepként. Október 31-én volt a pogány keltáknál a samhain, mely a kísértetek, boszorkányok, ártó szándékú szellemek és egyéb démonok ünnepe volt. A megemlékezés nem a gonosz démonok imádatáról szólt, csak úgy gondolták, hogy ezen az éjszakán megjelenhetnek és beköltözhetnek az élőkbe. Ezért az emberek mindenféle maskarákba öltöztek, hogy becsapják és megzavarják őket. Amerikában az 1900-as évektől egyre népszerűbbé vált a halloween ünnepe. Fesztiválokat rendeznek, ahol az emberek boszorkányoknak, földönkívülieknek, kalózoknak és rémisztő lényeknek öltöznek be. Jelképe a töklámpás. Idővel eljutottak ezek a szokások Magyarországra is. A halloweeni buli, a farsanghoz hasonlóan mindenhol vonzza a tömegeket.

Miért töklámpás?

kep 2020 10 23 075747
Mindenszentek, halottak napja vagy halloween? Te tudod mi a különbség?

Egy ír legenda adja rá a magyarázatot. Jack O’Lantern egy részeges kovács volt. Az ördög egy nap a pokolba hívta a kovácsot, aki nem akart vele menni így kieszelt egy cselt. Felküldte az ördögöt almáért egy fa tetejére, majd egy keresztet rajzolt a törzsére, így az ördög nem tudott lemászni, ugyanis félt a kereszttől. Addig egyezkedtek, míg az ördög azt mondta neki, hogy ha leengedi, akkor nem kerül a pokolba. Így is lett, viszont Jack a halála után valóban nem a pokolra jutott, de a mennybe sem. Ott ragadt a két túlvilág között. Annyira sötét volt ezen a helyen, hogy egy kis fényt kért a sátántól, így az dobott neki parazsat. Ezt Jack beletette egy takarmányrépába, amiből így egy lámpás lett. Lelke azóta is egy takarmányrépa-lámpás fényénél keresi a megnyugvást.

A három egymást követő ünnep a halloween, mindenszentek és a halottak napja a hozzájuk kapcsolódó szokások miatt gyakran keltenek kulturális feszültséget a közvéleményben.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezek is érdekelhetnek