2022 július 5 kedd
KezdőlapEmberekMindössze egy év alatt 8,7 millióan haltak meg a légszennyezés miatt

Mindössze egy év alatt 8,7 millióan haltak meg a légszennyezés miatt

-

A fejlődő technológia, a gyárak és a közlekedési eszközök súlyosan szennyezik a levegőt és az emberek többsége erről tudomást sem vesz. Pedig rendkívül súlyosan károsítják egészségünket és persze a levegő minőségét. A “láthatatlan gyilkos” leginkább a városokban szedi áldozatait, de a kisebb települések sem kivételek.

Nem kell nagyvárosban laknunk ahhoz, hogy tudjuk, veszélyben vagyunk mi is, éppen úgy, ahogy bolygónk élete is. Bizonyos élőlények eltűnnek a Föld felszínéről, a tengerek, óceánok tele vannak szeméttel, a levegő minősége pedig egyre csak romlik. A legnagyobb városokban évente több alkalommal is elrendelnek szmogriadót, mert a levegő már annyira szennyezett, hogy arról már egyáltalán nem beszélhetünk, hogy kimegyünk az utcára friss levegőt szívni.

2018-ban minden ötödik ember haláláért a fosszilis tüzelőanyagok használata miatt fellépő légszennyezettség a felelős.

Tanulmányok szerint azokban az országokban, ahol az erőművek, a lakások és az autók, a buszok fosszilis üzemanyagokkal működnek, a halálesetek száma a légszennyezéshez köthető. Ez pedig azt jelenti, hogy mind az Egyesült Államokban, mind Európában minden tizedik haláleset a légszennyezéshez kapcsolható. Ázsiában pedig a halálozások egyharmada kötődik a károsanyag kibocsátáshoz. Dél-Amerikában és Afrikában ezeknek a haláleseteknek a száma viszont sokkal alacsonyabb.

A halálozási arány jóval magasabb, mint eddig bármikor, a tudósok először nem is akartak hinni a becsléseknek, arányoknak és számításoknak. Ezért beleásták magukat a részletekbe és az eredmények alapján olyan bizonyítékokra bukkantak, amikből egyértelműen kiderült, hogy a légszennyezés számos ember halálát okozza világszerte.

Ezek is érdekelhetnek