2023 június 8 csütörtök
KezdőlapÁllatokMítosz vagy igaz? Az egerek szeretik a sajtot?

Mítosz vagy igaz? Az egerek szeretik a sajtot?

-

Egy egércsapdába tényleg sajtot kellene tennünk? Ennyire szeretnék az egerek a sajtot? Nos a legtöbb kártevőirtó vagy kisállattartó tudja, hogy az egerek egyáltalán nem szeretik a sajtot. Sőt! Meglehetősen irtóznak bizonyos fajtáktól. Az apró állatoknak is rendkívül kifinomult lehet a szaglásuk és egyes sajtfélék kifejezetten büdösek, még a számukra is.

kep 2020 10 20 151957
Mítosz vagy igaz? Az egerek szeretik a sajtot?

Dr. David Holmes, a Manchester Metropolitan Egyetem egyik munkatársa végzett egy kísérletet. Köztudott, hogy az egerek éhség esetén bármit képesek megrágni. Gabonákat, gyümölcsöt, de még a kartonpapírt is. Egyes fajok rovarokat és más apró állatokat is felfalnak, ha épp ahhoz van kedvül. Leginkább az édeskés dolgokat preferálják.

kep 2020 10 20 152020
Mítosz vagy igaz? Az egerek szeretik a sajtot?

Az ember körülbelül 10.000 évvel ezelőtt kezdett sajtot gyártani. Az ember azóta abban a tévhitben él, hogy az egér szereti. Ez az elmélet egyébként nem támaszkodik semmiféle hivatalos bizonyítékra. Évezredekkel ezelőtt az ember gabonákat, erősen sózott húsokat és sajtot raktak el az éléskamrájukba. A húsra jobban odafigyeltek és elzárták, mivel az nagyon értékes volt. A sajtoknak alapvetően szüksége van a levegőre ezért nem tárolták annyira biztonságosan. Elkerülhetetlen volt, hogy egyes rágcsálok a nagy éhségbe ráfanyalodjanak és megrágcsálják, rajthagyva több száz apró fognyommal. Ebből gondolhatták az emberek azt, hogy az éhes egerek direkt a sajtra pályáztak.

kep 2020 10 20 151442
Mítosz vagy igaz? Az egerek szeretik a sajtot?

Egy másik elmélet szerint az ókori Görögországig vezethető vissza ez a tévhit. Az akkori Apollón-templomokban gyakran tartottak fehér egereket az oltárok alatt. Egyes írásos emlékek Apollót magát „Apollo Smintheus”-nak emlegeti, azaz Apolló az egér. Apolló egyik gyermekének, Aristaeusnak az volt a feladata, hogy megtanítsa az emberiséget a sajtkészítésre, amit ő maga a mirtusz nimfáktól sajátított el. Szóval ez már okot adhatott az embereknek egy bizonyos kapcsolatra az egerek és a sajt között.

kep 2020 10 20 151522
Mítosz vagy igaz? Az egerek szeretik a sajtot?

Az emberek képeken, festményeken is szeretik azt a témát, ahol a sajt lyukai közül apró egerek kukucskálnak ki. Cuki és aranyos. Ez okán is ragadhatott a köztudatba ez a feltevés az egérről és a sajtról.

kep 2020 10 20 150357
Mítosz vagy igaz? Az egerek szeretik a sajtot?

Bármi is legyen az eredete, az biztos, hogy nem ez a leghatékonyabb falat, amit egy egérfogóba helyezhetünk. Már csak azért sem, mert a macskák viszont megeszik a sajtot, így az ő érdeklődésüket sokkal inkább felkelti a csapdákban hagyott csali. Azt pedig senki sem szeretné, hogy a házi kedvence járjon pórul egy egér miatt.

Mi a leghatékonyabb csali? Mint írtuk, szeretik az édességeket. A csokoládé, és a mogyoróvaj kifejezetten ízletes finomság a számukra. Egyesek, akik háziállatként tartanak egereket azt mondták, hogy a kisállatok kedvence a mogyoróvajba mártott Cheerios. Egyébként ők is megerősítették, hogy csak akkor fanyalodnak az egerek a sajtra, ha már nagyon éhesek.

kep 2020 10 20 150320
Mítosz vagy igaz? Az egerek szeretik a sajtot?

A Pest Control Shop, Európa egyik legnagyobb egérfogó forgalmazója. Ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a belvárosi egerek, akik megszokták már az ember jelenlétét szívesen falatoznak gyorséttermi kajákból. A McDonald’s hamburgereit kifejezetten szeretik. Abból is igazából a zsemléjét.

kep 2020 10 20 150102
Mítosz vagy igaz? Az egerek szeretik a sajtot?

Pár érdekesség még a sajtokról és az egerekről:

Izraeli kutatók sikeresen képeztek ki egereket robbanószerek és tudatmódosítók keresésére. Kiderült, hogy hatékonyabbak a kutyáknál.

Az egerek a hírnevük ellenére meglehetősen tiszta állatok. Rendszeresen mosakodnak, mint a macskák.

Tudósok úgy vélik, hogy az egerek Ázsiából származnak, majd onnan terjedtek el Európába a hajózással együtt.

Egyesek szerint az egereknek nincs húgyhólyagjuk, hanem folyamatosan csöpög ki a vizelet az állatból. Ez nem igaz. Az egereknek is van húgyhólyagja.

Az egér vizelete fluoreszkáló fényben izzik.

kep 2020 10 20 151724
Mítosz vagy igaz? Az egerek szeretik a sajtot?

A legtöbb egérfajta iszik, hanem a szervezetének szükséges folyadékot a táplálékból nyeri.

A sajtot, mielőtt kivesszük a hűtőszekrényből, érdemes 30-60 percig szobahőmérsékleten állni hagyni. A hűtés miatt a benne lévő zsírok megkeményednek és ez elzárja a sajt illatát, aromáját. Ha állni hagyjuk, akkor ízletesebb lesz.

Sokat hallani arról, hogy a sok sajt fogyasztása hosszú távon szívbetegséghez vezet, a sajtban található nagy mennyiségű telített zsír miatt. Ezt cáfolhatja az a tény, hogy a legtöbb sajt a franciáknál és a görögöknél fogy, mégis ebben a két országban a legalacsonyabb a szívbetegek aránya. Ugyanakkor egyes tanulmányok szerint a sajtfogyasztás csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet.

A franciák 34%-kal több telített zsírt fogyasztanak el, mint az amerikaiak és mégis náluk 28%-kal kevesebb a szívkoszorúér-betegség miatti halálozási arány. Vélhetőleg az amerikaik olajfogyasztási szokásaira vezethető vissza, ugyanis ők a zsírjaik nagy részét növényi olajból nyerik és sokkal több hidrogénezett olajat és transzzsírokat fogyasztanak, mint az Európaiak.

kep 2020 10 20 151553
Mítosz vagy igaz? Az egerek szeretik a sajtot?

Mint írtuk, az emberek körülbelül 10.000 évvel ezelőtt fedezték fel a sajtkészítést. Ekkoriban kezdték a kecskék és a juhok háziasítását is. A folyadékokat ekkoriban még bőrökben vagy állati szervekben tárolták. A szövetekben lévő enzimek hatására a tejből túró és savó lesz. A sajtkészítők, a mai napig használják az állati gyomorból származó enzimeket.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezek is érdekelhetnek