2022 május 23 hétfő
KezdőlapÉrdekességekMűanyagból készítenek utat, ami 10-szer tovább fogja bírni, mint a hagyományos. Íme...

Műanyagból készítenek utat, ami 10-szer tovább fogja bírni, mint a hagyományos. Íme a részletek.

-

A mai világban egyre nagyobb gondot okoz a felhalmozott hulladék, amivel lassan már nem tudnak mit kezdeni. Természetesen egy része újrafelhasználható, de sajnos nem mindegyik. A Maldív-szigetek szégyene a Thilafushi sziget, ahova a sok szemetet szállítják a turisztikai szolgáltatások miatt. India is nagyon-nagyon szennyezett ország. Szó szerint vannak olyan strandok, ahol hegyekben áll a szemét. A rengeteg szemét már nem fér el a bolygónkon ezért is vannak veszélyben a szárazföldi és a tengeri élőlények.

Az Egyesült Királyságban található MacRebur nevű cég úttörő megoldással állt elő annak érdekében, hogy a bolygónkra gyakorolt hulladékszennyezés negatív hatását visszaszorítsa. Kitalálták, hogy műanyagból fognak utakat építeni. A környezetbarát gondolat mellett ez még azért is jó, mert eme utak sokkal strapabíróbbak, mint a hagyományos módon készültek.

Ezzel a megoldással, nemcsak az újrahasznosításban segítenek, de két legyet is ütnek egy csapással. Bemutatjuk nektek, hogyan is tervezik megvalósítani ezt a projektet.

Ez az ötlet szó szerint a kukából indult.

Toby McCartney a fent említett cég vezérigazgatója egy jótékonysági szervezettel dolgozott együtt Dél-Indiában. Segített azoknak az embereknek, akik a hulladéklerakókban válogatóként dolgoztak. A kiválogatott műanyagok egy részét a kátyúk feltöltésére szánták ezért egy speciális anyagot hoztak létre belőle.

Ezzel az eljárással a hagyományos aszfalt életciklusa könnyedén meghosszabbítható ha a cég felhasználja a műanyaghulladék-keveréket. Sőt csökkenti a folyamat során felhasznált fosszilis tüzelőanyagok mennyiségét, amivel nagy mértékben kímélik a környezetet.

Egyszerű koncepció lenyűgöző eredmények.

Alapvetően azt csinálják, hogy a műanyag hulladékból származó keveréket hozzáadják az aszfaltbeton-összetételhez, amelyet ugyebár a hagyományos út készítéséhez is használnak.

Ehhez a folyamathoz azonban nem minden típusú műanyag használható fel. Kimondottan olyan hulladéknak kell lennie, ami nem új vagy újrahasznosított. Az aszfalt előállítása hőt igényel, így az összes felhasznált műanyagot egy meghatározott hőmérsékleten kell megolvasztani.

A legelképesztőbb, hogy a fekete műanyagból készült termékek is belemehetnek, amiket alapjáraton iszonyú nehéz újrahasznosítani. Azok az utak, amik ezzel az eljárással készülnek, sokkal olcsóbbak, mint a hagyományosak, mert olyan hulladékokat használnak hozzá, aminek már egyáltalán nincs értéke. Ha nem ők, akkor a város fogja a hulladéklerakókba szállítani egy vagyonért.

Műanyag utak és normál utak.

Igazság szerint szinte semmilyen szemmel látható különbség nem lesz a hagyományos és egy műanyagokat tartalmazó út között, csupán annyiban térnek el egymástól, hogy az utóbbi sokkal rugalmasabb lesz, ami jobban ellenáll az időjárásnak.

Érdekesség a dologban, hogy a továbbfejlesztett aszfalt 60%-kal erősebb és háromszor hosszabb ideig bírja, így nem kell arra számítani, hogy néhány éven belül repedések vagy kátyúk keletkeznek rajta.

Természetesen ez az aszfalt nemcsak autóutak építésére alkalmas, hanem lehet belőle készíteni parkolót, autópályát, reptéri kifutópályát, sőt még versenypályát is.

Az ilyen kezdeményezések az élő példái annak, hogy meg lehet menteni azt a bolygót, amin élünk. Ezzel a pozitív hozzáállással, inspirálhatják a fiatalabb generációt arra, hogy ők is tegyenek valamit a Föld érdekében.

Nektek mennyire szimpatikus ez az ötlet? Lehet ennek jövője?

Ezek is érdekelhetnek