2022 május 20 péntek
KezdőlapTippek & TrükkökMutatunk 10 hatékony módszert, amivel rengeteg pénzt megspórolhatsz

Mutatunk 10 hatékony módszert, amivel rengeteg pénzt megspórolhatsz

-

Nagy valószínűséggel mindannyiunknak van egyfajta költségvetési terve, amihez igyekszünk ragaszkodni, ugyanakkor azt is pontosan tudjuk, hogy a megvalósítás sokszor akadályokba ütközik. Napjainkban nem megy minden olyan gördülékenyen, mint ahogy azt gyerekkorunkban elképzeltük. Kifizetjük a számlákat, élelmiszert vásárolunk, sőt, az utazási költségeket is állnunk kell. Néha már ezek is problémákat okoznak, így egyéb szórakozásra talán már nem is telik.

A pénzügyi szakértők azonban, nem hagynak cserben minket, folyamatosan azon dolgoznak, hogy új módszereket megalkotva segítsenek nekünk megspórolni egy kisebb vagy akár nagyobb összeget is. Cikkünkben tíz furcsa módszert mutatunk, ami rendkívül hatékonynak bizonyul, ha valóban meg szeretnénk fogni a pénzt.

Hétvége kiadások nélkül

Különböző felmérések kimutatták, hogy az emberek hétvégenként sokkal több pénzt költenek, mint a hétköznapokon. Különösen igaz ez a férfiakra és a 18 év alatti gyermekekkel rendelkező családokra. Ők ugyanis, csak úgy szórják a pénzt, ellenben a lakosság más szegmenseivel.

Egy úgy nevezett “költségmentes hétvége” segít a zsebünkben tartani a pénzt. Hétvégén ne menjünk bevásárlóközpontokba, kirándulni vagy éttermekbe. Inkább válasszuk a családi pikniket, sportot és nem utolsó sorban főzzünk otthon.

Üdítők helyett igyunk csapvizet.

Nem is gondolnánk, de a nagyvárosokban élő emberek hatalmas összegeket költenek üdítőitalokra. Viszont, ha ezek helyett az édes, szénsavas italok helyett csapvizet vagy palackozott vizet fogyasztunk, az egészségünk megőrzése mellett, rengeteg pénzt spórolhatunk. Bármennyire is hihetetlen, ha mellőzzük az üdítőitalokat, az sokkal jövedelmezőbb egy átlagos bankbetétnél.

Ne használd a bankkártyád!

Manapság az emberek előnyben részesítik a bankkártyás fizetést, arra azonban nem gondolunk, hogyha kártyával fizetünk, hajlamosabbak vagyunk többet költeni, mintha készpénz használnánk erre a célra.

Mindez azért van így, mert a kártyás fizetés egyáltalán nincs hatással az emberi pszichológiára. Mivel nem készpénzzel, vagyis nem kézzel fogható dologgal fizetünk, úgy érezhetjük, hogy vásárlásunk ingyen volt. A készpénzes vásárlásnál ezzel szemben érezzük annak a súlyát, hogy a nehezen megkeresett pénzt odaadjuk az áruért cserébe. Ilyenkor ugyanis visszafogjuk a felesleges termékek megvételét, csak azt vesszük meg, amire valóban szükségünk van.

Ami pedig a legfontosabb, messziről kerüljük el a webáruházakat, ezek ugyanis, sokkal veszélyesebbek, mint a személyes vásárlások. Az online felületeken ugyanis, még több pénzt költünk el.

A “halasztott vásárlás” módszere

Ez a trükk rendkívül egyszerű. Az elmélet szerint mielőtt bármit megvásárolnánk, amit hirtelen megláttunk, tartsunk 48 órás szünetet. A vásárlási vágy ugyanis, addigra csökken, így tiszta fejjel el tudjuk dönteni, hogy valóban szükségünk van-e a kiszemelt termékre vagy sem.

Spórolás szokatlan módszerekkel

A felesleges költekezés visszafogására számos apró trükk létezik. A statisztikák szerint egy napsütéses napon több pénzt költünk, mint egy hideg és esős napon. Borongós időben a kedvünk is lankad, így igyekszünk minél hamarabb elintézni a vásárlásokat és hazamenni. Pénzspórolás szempontjából tehát, válasszunk olyan napokat a bevásárlásra, amik cudarabbak az átlagosnál.

Gyűjtsd az aprót!

Mindannyian tudjuk, hogy igaz a mondás, miszerint “sok kicsi sokra megy”. Azonban, ezt egyáltalán nem vesszük figyelembe.

A különböző fémpénzeket gyűjtsük külön üvegekbe és kérjük meg erre családtagjainkat is. Akár versenyezhetünk is, hogy melyik üveg telik meg először.

Létezik egy másik módszer is, ami a számtani progresszió elvén alapul és csak a kisebb címletű érmékkel működőképes. A módszer nagyon egyszerű. Az első napon öt forintosokat tegyünk az üvegbe vagy perselybe, a második napon tíz forintosokat, majd húsz forintosokat és így tovább. Amikor elértünk a kétszázasig, kezdjük elölről az egészet.

Ne vegyünk márkás termékeket!

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a márkás termékek esetében általában nem a minőséget, hanem a a márkanevet fizetjük meg. Sokat spórolhatunk, ha egy jó ideig vagy akár hosszú távon mellőzzük a jól ismert és népszerű márkák termékeit. A legtöbbször egy “neve nincs” termék minősége ugyanis, semmivel sem rosszabb, mint a márkás termékeké.

Spórolás a telefonunk akkumulátorával és a malacperselyünk feltöltésével.

Ez a trükk alkalmas a spórolásra és a telefonfüggőség leküzdésére is. Szóval, minden nap végén ellenőrizzük telefonunk akkumulátorának töltöttségi szintjét. Abban az esetben, ha a készülék a nap végén 25 százalékos töltöttséget mutat, az azt jelenti, hogy aznap 75 százalékot “költöttünk”. Ha arra törekszünk, hogy a töltöttségi szint minél magasabb legyen, akkor sokat spórolhatunk, hiszen elkerüljük a webáruházakat és a pénzszórást. A telefon nyomkodása helyett inkább végezzünk hatékony munkát, legyünk többet a szeretteinkkel vagy töltsünk több időt a szabadban.

Mellőzzük a magas összegű bankjegyek használatát!

Első hallásra furcsának tűnhet ez a módszer, ugyanakkor mégis kiváló spórolási taktika.

Ha egy általunk meghatározott ideig hanyagoljuk a tíz-és húszezer forintos bankjegyekkel való fizetést, akkor rengeteg pénzt takaríthatunk meg. Vásárlásunkat igyekezzünk ezek alatt az összegek alatt tartani, tehát, ezeknek a bankjegyeknek a használata nélkül fizessünk. Ha nem váltjuk fel a pénzt, akkor nagy valószínűséggel nem is költjük el. Természetesen ez egy váratlan kiadásra nem vonatkozik.

Éljünk úgy, mint a fiatal Elon Musk.

Elon Musk már 17 évesen pontosan tudta, hogy felnőtt korában milliárdos szeretne lenni. Ennek érdekében pedig, mindent hajlandó volt megtenni. Kieszelt egy úgynevezett egy dolláros szabályt, ami azt jelentette, hogy mindössze napi egy dollárt költött.

Akkoriban, vagyis 1990-ben Musk csakis hot-dogot, narancsot és tésztát fogyasztott.

2015-ben egy újságíró hölgy követte Musk példáját, csak ő egy dollár helyett, kettőre emelte a napi limitet. A nő mogyoróvajat, tésztát, banánt és lisztből készült termékeket evett. Ha egy-egy napon kevesebbet költött, akkor a következőn annyival többet, de a két dolláros limitet soha nem lépte túl. A kísérlet sikeres volt, ugyanis a nőnek még egy kis szórakozásra és gyorsétteremi ételre is maradt pénze.

Ezek is érdekelhetnek