2022 november 28 hétfő
KezdőlapEmberekMutatunk egy három kérdéses IQ-tesztet - Te átmennél rajta?

Mutatunk egy három kérdéses IQ-tesztet – Te átmennél rajta?

-

A Kognitív Önreflexiós Teszt (CRT) a világ legrövidebb és leggyorsabb IQ-tesztje. Mindössze három kérdésből áll.

Most megmutatjuk neked a tesztet, utána pedig a helyes válaszokat is. Te vajon mennyit találnál el belőle? Láss neki és győződj meg róla, hogy mennyire vagy okos!

  1. kérdés: Egy labda és egy ütő 1,1 fontba kerül. Az ütő egy fonttal drágább, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?
  2. Kérdés: Ha öt gép, öt perc alatt, öt kütyüt gyárt le, akkor mennyi idő szükséges ahhoz, hogy 100 gép, 100 kütyüt gyártson le?
  3. kérdés: Egy tóban egy tavi liliom fejlődik, amely mindennap megduplázza a kiterjedését. 48 nap alatt fedi be teljesen a tó felszínét. Hány nap alatt fedi be annak felét?

A leggyakoribb eredmények és egyben hibás válaszok a következők:

  1. 10 penny (azaz 0,1 font)
  2. 100 perc
  3. 24 nap

A jó megoldások azonban a következők:

  1. A labda 5 penny-be, azaz 0,05 fontba kerül, mivel, ha a labda 5 penny, akkor lesz az ütő 1,05 font, a kettő együtt pedig 1,1 font, ami a cél volt.
  2. Ha öt gép, öt perc alatt, öt kütyüt gyárt, akkor 100 gép szintén 5 perc alatt fog 100 kütyüt legyártani, mivel 20-szor több gépet használunk, pontosan 20-szor több kütyü legyártására, aminek köszönhetően az időtartam nem fog változni.
  3. 47 nap alatt fedi be a felét. Mivel a tavi liliom minden nap megduplázza a kiterjedését, ezért, ha 48 nap alatt fedi be a teljes tavat, akkor egy nappal előbb lesz a mérete pont akkora, mint a fél tó.

Mit mutatnak az eredmények?

Nos, a kutatás keretein belül 3500 ember töltötte ki a tesztet. 33 százalékuk az összes választ elrontotta, 83 százalék pedig legalább egy kérdésre adott rossz választ. Abban az esetben tehát, ha minden válaszod jó volt, akkor bekerülnél a legfelső 17 százalékba.

Nyilvánvalóan a tesztnek is vannak hiányosságai, azonban az egyik legjobb amerikai egyetem, az MIT hallgatóinak is csak kevesebb, mint a fele (48 százaléka) tudta hibátlanul kitölteni azt.

A teszt lényegében arra adott választ, hogy a feladat ugyan egyszerűnek látszik, de valójában sokkal nehezebb, mint azt első ránézésre gondolnánk.

Ezek is érdekelhetnek