5 titok Leonardo Da Vinci festményein, amit biztosan te sem szúrtál ki

- Hirdetés -

Leonardo Da Vinci nevét mindenki ismeri az egész világon. A festőművész 1452. április 15-én látta meg a napvilágot Anchianóban született Toszkánában. Születési teljes neve Leonardo di ser Piero da Vinci volt. A művészt a reneszánsz ember őstípusának nevezik és széles körben a világ egyik legnagyobb festőjének tartják. Leonardo szülővárosában végezte alapfokú iskoláit, 1469-ben pedig Firenzébe utazott, ahol gyakornokként folytatta tanulmányait Andrea del Verrocchio szobrász-ötvös-festő műhelyében. Itt sajátította el a vonalas rajz, a festészet és a szobrászat alapjait.

Első festménye Verrocchio: Krisztus keresztelése című munkájának angyalfigurája és annak háttere volt. 1478-ban megbízták a firenzei Signoria San Bernardo kápolna oltárképének megfestésével is. Művészi karrierje folyamatosan felfelé ívelt és vált a világ egyik leghíresebb festőjévé. Da Vinci alkotásaiban számos titkot elrejtett, amiknek jelentős részét a szakemberek mind a mai napig nem fejtettek meg. Amiket viszont sikerült, azokat most megmutatjuk nektek is.

“Hiba” a Salvator Mundi (A világ megmentője) című festményen

- Hirdetés -
1 20 5 titok Leonardo Da Vinci festményein, amit biztosan te sem szúrtál ki

A festményen egy üveggömb látható Jézus kezében. A gömbön keresztül azonban nagyobbnak kellene lennie a Megváltó kezének, de sem fénytörés, sem tükröződés nem figyelhető meg rajta. A szakemberek hosszú ideig úgy vélték, hogy a művész élete hibáját követte el alkotásán, ám a Kaliforniai Egyetem tudósai megcáfolták ezt a feltevést. Elkészítették a festmény háromdimenziós változatát, amiből egyértelműen az derült ki, hogy Da Vinci nem vétett hibát, hanem a modern technológia nélkül is pontosan ábrázolta amit látunk.

1.1 5 titok Leonardo Da Vinci festményein, amit biztosan te sem szúrtál ki

Az Utolsó vacsora

2.3 5 titok Leonardo Da Vinci festményein, amit biztosan te sem szúrtál ki

Jézus és Júdás között túlzottan nagy a hasonlóság ezen a festményen. Egy legenda szerint mindkét alakhoz ugyanaz az ember állt modellt, a hasonlóság ennek köszönhető. Azt nem tudni, ki lehetett a férfi, de a legenda szerint egy templomi kórusban találta meg őt a művész és festette le, mint Jézust. Persze konkrét bizonyíték erre sincs. Da Vinci nem talált embert Júdás figurájának megfestéséhez, majd egy ittas, árokban fekvő emberre lett figyelmes az utcán. A férfi arcán látható volt züllött életmódja, majd amikor meglátta a festményt bevallotta, hogy néhány évvel ezelőtt ő állt modellt Jézus alakjához is.

- Hirdetés -
2.1 5 titok Leonardo Da Vinci festményein, amit biztosan te sem szúrtál ki

Még egy meglepő tény az Utolsó vacsoráról

3.1 5 titok Leonardo Da Vinci festményein, amit biztosan te sem szúrtál ki

Júdás mellett az asztalon látható egy felborult sótartó. A tudósok szerint ennek köze lehet ahhoz a babonához, hogy a kiömlött só rossz előjel. Jézus a vacsorán közölte, hogy egyik apostola elárulta őt, aztán tudjuk, mi következett. A rossz ómen beteljesült.

Leonardo da Vinci készítette ezt a festményt?

- Hirdetés -
4 7 5 titok Leonardo Da Vinci festményein, amit biztosan te sem szúrtál ki

Nos, a válasz IGEN! Isabella D’Este portréja nem olyan régen került elő és a szakemberek vizsgálata igazolta, hogy Da Vinci ecsetvonásait találták rajta. Az alapozó és a pigmentek megegyeznek azokkal az anyagokkal, amiket maga a művész használt munkássága során. Ugyanakkor a beható vizsgálat nélkül is találhatunk erre utaló jeleket, mivel, ha jobban megnézzük a festményt, akkor láthatjuk, hogy a rajta szereplő nő nagyon hasonlít a festő Mona Lisa-jára.

Hölgy a hermelinnel

5 5 5 titok Leonardo Da Vinci festményein, amit biztosan te sem szúrtál ki

A festményen egy nőt látunk egy hermelinnel a kezében. De vajon eredetileg is így nézett ki a kép? Rajta volt az állat? A szakemberek választ adtak erre a kérdésre is, ugyanis egy új szkennelési technikával vizsgálták meg az alkotást. A hermelin pedig nem volt mindig hermelin. A vizsgálat alapján kijelenthető, hogy Leonardo legalább kétszer festette újra a képet azelőtt, hogy végleg befejezte volna. A tudósok feltételezése szerint vagy állat nélkül készült a festmény vagy esetleg egy más fajta állat lehetett rajta, amit később hermelinné alakított.

5.1 5 titok Leonardo Da Vinci festményein, amit biztosan te sem szúrtál ki

Te észrevetted valamelyiket?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!