2022 július 2 szombat
KezdőlapHírekNagy a baj! - "Rohamléptekkel haladunk az eddigi legmagasabb kórházi betegszám felé"

Nagy a baj! – “Rohamléptekkel haladunk az eddigi legmagasabb kórházi betegszám felé”

-

Kezdetét vette a koronavírus-járvány harmadik hulláma és egyre többen kerülnek kórházba a fiatalok közül is, méghozzá súlyos állapotban. Igenis van mitől tartanunk, így a szakemberek mindenkit arra kérnek, hogy regisztráljon az oltásra minél előbb, mert csak így fékezhetjük meg a járványt. Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, hogy az egészségügyben nagy megterhelést jelent az ellátás, főleg most, hogy több ezren hagyták el a pályát. Éppen ezért óvatosnak kell lennünk és be kell tartanunk mindent korlátozást, ellenkező esetben beláthatatlan következményei lesznek a tömeges megfertőződéseknek.

“A fertőzés súlyos formája egyre inkább a 40-es éveikben járókat is érinti, akik kórházi kezelésre is szorulnak, ami nagyfokú terhelést jelent az egészségügynek” – mondta Müller Cecília.

“Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét” – közölte az országos tisztifőorvos a szerdai sajtótájékoztatón.

Továbbá azt is hozzátette, hogy Magyarország nagy mennyiségű oltóanyaggal rendelkezik, így a kampányszerű oltás megvalósítható. Rendkívül fontos, hogy a járványügyi számok tükrében minél gyorsabban kialakuljon az egyéni védelem.

A tisztifőorvos nyomatékosan kér mindenkit, aki sms-t kap az oltás időpontjáról, pontosan és felkészülten érkezzen az oltópontra. A vakcina beadásához szükségesek a személyazonosító iratok, a TAJ-kártya és a koronavírus.gov.hu oldalról le- és kitöltött beleegyező nyilatkozat. Müller azt is kihangsúlyozta, hogy mindenki praktikusan öltözzön fel, vigyen magával vizet, a cukorbetegeket pedig arra kéri, egy kis ennivaló is legyen a táskájukban. Az sms-re nem kell válaszolni, ugyanis az csak egy “behívó”. Így, aki nem tud megjelenni az oltáson, az máskor fog sorra kerülni.

Az oltóanyagok folyamatosan érkeznek hazánkba, a központból pedig a kórházi oltópontokra és a háziorvosi rendelőkbe.

“A háziorvosok a következő napokban a regisztrált idősek oltására 250 ezer Sinopharm-vakcinával és Moderna-vakcinával is oltanak a körzetekben, a kórházi oltópontokban a 114 660 adag Pfizer-oltóanyagot használják fel.
Magyarország már 31 millió 14 ezer oltóanyagot foglalt le, ebből 2 millió 88 ezer 705 érkezett meg, egy részét felhasználták, másik része úton van, a harmadikat elraktározták, mert például a Szputnyik-vakcina két komponense nem ugyanaz” – fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Továbbá jó hírrel is szolgált százezer Szputnyik vakcináról, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ “felszabadított” és amivel a jövő héten már olthatnak is. “Várjuk a 280 ezer oltóanyagot is, és márciusban a további Sinopharm-szállítmányt, a Pfizer vakcinája pedig szinte hetente érkezik.”

Magyarországon eddig 758.037 ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját, 253.368-an pedig már a második dózison is túl vannak.

“Ha mindenki együttműködik, elfogadja a számára felajánlott vakcinát, 529 ezer védőoltást tudunk beadni a szerdától szerdáig tartó oltási héten. Ez egy óriási lépés lenne nemcsak a személyes, hanem a családtagok, a közösség védelme szempontjából is.” Az oltóanyagok már képesek megakadályozni a fertőzés továbbadását, így nem meglepő, hogy mindenkit arra kérnek, oltassa be magát, amilyen gyorsan csak lehet.

Ezek is érdekelhetnek