2022 július 1 péntek
KezdőlapEmberekNapi 15 szálat szívott el várandósan - Azt hitte, semmi rosszat nem...

Napi 15 szálat szívott el várandósan – Azt hitte, semmi rosszat nem csinál

-

A 21. században úgy tűnhet, minden nő tisztában van azzal, hogy áldott állapotban le kell mondani bizonyos szokásokról, például a dohányzásról és a szeszes ital fogyasztásról. Annak ellenére, hogy rengeteg kampány tájékoztató áll a nők rendelkezésére, még mindig akadnak olyanok, akik ezzel mit sem törődve folytatják káros szenvedélyüket. Hiába az ismerősök rosszallása, hiába az orvos előírása nem törődnek vele, mert jónak tartják azt, amit művelnek.

Pedig ezek a figyelmeztetések nem véletlenül vannak. Az orvosok, ápolók, terhesgondozók mind-mind azért tanácsolják az efféle dolgok lerakását, mert a gyermek egészségét tartják szem előtt. A dohányzás és az ivás is növeli a komplikáció és a koraszülés kockázatát, arról nem beszélve, hogy tartós egészségkárosodást okozhat a babánál.

Cikkünk főszereplője egy 33 éves nő, Amy, aki várandósként is napi 15 szálat szívott el. Még a fejlődésben lévő magzata egészsége kedvéért sem volt hajlandó megválni a szokásától. A manchesteri lakos még a “Misbehaving Mom to Be” (A rosszul viselkedő kismamák) című dokumentumfilmben is szerepelt.

Amy bevallotta a műsorban, hogy nem szándékozik letenni a cigarettát még születendő gyermeke miatt sem. Hozzátette, ő nem lát semmi rosszat abban, hogy terhesség alatt valaki dohányozzon. Úgy gondolta az ultrahang vizsgálatok egyértelműen igazolják, hogy a baba rendben van és nem szenved az anyaméhben.

“Amikor megláttam az ultrahangon, hogy a baba nagyon energikusan mozog azt hittem minden rendben van és a dohányzás nem árt neki. Ennek tükrében nem is hagytam fel vele, sőt el sem tudnám képzelni a reggeleimet nélküle.”

Az Amyhez közel álló személyek folyton bírálták őt felelőtlen viselkedése miatt. A kellemetlen megjegyzések hallatán azonban kezdte egyre rosszabbul érezni magát. Mivel olyan közegben nevelkedett, ahol a dohányzás mindennapos volt, így később az ő élete szerves részévé is vált. Szülei, testvére, sőt még az élettársa is rendszeresen szívták a bagót. A legfurcsább az egészben, hogy Amy édesanyja egyáltalán nem szólt rá lányára, hogy tegye le cigit a várandósság alatt. Ehelyett azt tanácsolta neki, inkább ne stresszeljen, mert az nagyobb kárt okoz.

Viszont minden megváltozott, mikor Amy találkozott a szülésznőjével, Lisa Fendallal. A nő elhatározta, hogy leszoktatja Amyt a bagóról a terhessége alatt. A legrosszabb forgatókönyv szerint a magzat akár el is hunyhat röviddel a szülés után. A további lehetséges kockázatok közé tartozott még a halvaszületés, kiságyhalál, méhlepény -leválás és vetélés. Amy teljesen ledöbbent mikor megtudta milyen felelőtlen volt.

A 33 éves kismama teljeskörű vizsgálatokon esett át, melyek kimutatták, hogy a szervezetében nagyon magas a szén-monoxid, ami akár négyszeresére növelheti a koraszülés esélyét.

Három héttel később tudta meg, hogy kislánya fog születni. Ezek után úgy döntött, hogy leszokik káros szenvedélyéről. Segítséget is kért az ügyben és ellátogatott egy terápiára. Azóta sem szokott vissza rá és ez remélhetőleg így is marad. A róla készült dokumentumfilm óriási segítség volt számára, hogy megszabaduljon a dohányzástól.

Annyira boldog vagyok, hogy elmondani nem tudom. Annyit tudok, hogy itt van Ava, aki a fény az életemben.” – mondta

Ezek is érdekelhetnek