2022 július 5 kedd
KezdőlapÉletmódNe viselj cipőt a házban! - Eláruljuk, hogy miért

Ne viselj cipőt a házban! – Eláruljuk, hogy miért

-

India, Japán, Kanada vagy Írország azok közé az országok közé tartoznak, ahol a cipő házban való viseletének és tartásának szigorú szabályai vannak. A lábbelik ugyanis nemcsak a szennyeződések forrásai lehetnek, hanem akár betegségeket is bevihetünk a házba a cipő talpán.

Cikkünkben eláruljuk, hogy miért fontos, hogy ne viselj cipőt a házadban, lakásodban, sőt, ha látogatóba mész valakihez, első dolgod legyen már az ajtóban levenni a lábadról azt.

Egy séta alkalmával is rengeteg baktériumot szedhetünk össze

Nap, mint nap rengeteg helyen járunk. Munkahely, tömegközlekedési eszközök, szupermarketek és még sorolhatnánk. Mindenhol számos baktérium, por, sár és kosz található, ami cipőnk talpán bizony megmarad. Így nem ajánlatos ezzel belépni a házba, ugyanis ezek mind-mind le is válnak a cipőnk talpáról és ellephetik a lakást.

A baktériumok melegágya

Dr. Charles Gerba, mikrobiológus elemzte a cipőkészleteket, amelyeken ő és csapata 421 ezer baktériumtípust fedezett fel. Sőt, nemcsak olyanokat, amelyek a cipő talpára ragadnak, hanem olyanokat is, amik rajta fejlődtek ki. Egy cipőben csaknem háromezer baktérium él, melyeknek 96 százaléka a széklettel kapcsolatos. Egy cipő piszkosabb lehet, mint egy vécéülőke.

Tíz cipőből háromban találtak E.coli baktériumot, amelyben a belekben található és halálos gyomorproblémákat okozhat. Tízből tíz cipőn pedig olyan mikroorganizmusok találhatók, amelyek húgyúti és tüdőbeli fertőzést okozhatnak.

Az elsődleges szennyeződések forrásai a nyilvános illemhelyek lehetnek, ahol millió baktérium szaporodik. Néhányuk ellen pedig még a fertőtlenítő tisztítószerek sem hatékonyak. Ezek a baktériumok a gyomorfájás, hasmenés, valamint az életveszélyes bélgyulladás okozói lehetnek. Gyermekeknél pedig különösen veszélyesek.

A baktériumok mellett vigyáznunk kell a veszélyes anyagokra is.

Egy átlagos napon nemcsak a szennyeződésekre, hanem a káros toxinokra és vegyi anyagokra is gondolnunk kell. Ilyen például a benzinkútról származó olaj, üzemanyag vagy egy padlón lévő cigaretta is. Ezek ugyanis, a texasi Baylor Egyetem kutatói szerint növelik a rák kialakulásának kockázatát is.

Koszos cipő, koszos otthon

Ha nem veszed le a cipődet, amikor belépsz az otthonodba, akkor rengeteg veszélyes anyagot, erős vegyszereket és élőlényeket is bevihetsz oda. Már a padlón is veszélyes a koszos cipő, az ágyról, a kanapéról vagy a székekről nem is beszélve.

Nagyon fontos, hogy vigyázzunk arra, hogy mit viszünk be otthonunkba.

Ezek is érdekelhetnek