2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapEmberekNeked milyen a járásod? - Nem is gondolnád, mennyi mindent elárul rólad

Neked milyen a járásod? – Nem is gondolnád, mennyi mindent elárul rólad

-

Caleb Backe, egészségügyi és wellness szakértő által, 2017-ben elvégzett tanulmánya megosztotta és összehasonlította a séta sebességét és stílusát a “The Big Five” személyiségmodell jegyeivel. Az elmélet lényege, hogy a különböző személyiségjellemzők faktoranalitikus rendezése szerint öt faktorcsoportba sorolhatóak. A Big Five öt személyiségvonása: Extraverzió, Barátságosság, Lelkiismeretesség, Érzelmi stabilitás, Kultúra/Intellektus. Emellett más kategóriákat is tanulmányoztak, mint a támogató, a vezető és a javító személyiségtípusok. A kategóriák pedig megkülönböztetik, hogy a gyaloglás hogyan tárja fel az ember személyiségét.

Ügyvezető

Az ügyvezetők általában gyorsan és koncentrált lépésekkel járnak. A fejüket magabiztosan, felfelé emelik. Nem zavarja őket, hogy ki van körülöttük, bármikor könnyedén beleütköznek másokba. Nagyszerű problémamegoldó és célközpontú gondolkodásuk van, ugyanakkor sokszor barátságtalanok és rendkívül intenzív emberek.

A korrigáló

A korrigáló vagy javító személyiségű ember kis lépésekben jár és lefelé néz. Kerüli a szembejövők tekintetét, ugyanis nagyon félénk és introvertált embert. Mielőtt bármilyen komoly kapcsolatot is létesítene, fontos számára, hogy teljesen biztos legyen a dolgában.

A politikus

A politikus személyiség mindig magabiztos lépésekkel jár, fejét magasan tartja, mellkasát kihúzza, vállait hátra húzza. Elismerésre vágyik, élvezi a kihívásokat, szeret új tapasztalatokat szerezni, ugyanakkor könnyen unatkozni kezd. Kiváló szónok és szereti az emberekkel való kapcsolattartást és a nagy társaságot.

A zsarnok

Az ilyen személyiségű ember hajlamos lassan és óvatosan járni. Általában rövid lépéseket tesz, a férfiak esetében pedig szinte mindig a földön tartják a szemüket és zavartnak tűnnek. Introvertált, sérülékeny, ugyanakkor bizonyos esetekben félelmetesnek is tűnhet.

A hűvös

Ő a könnyű járású ember. Lassan és közepes mozdulatokkal jár, testtartása laza. Inkább saját magára összpontosít, de éppen ezért elveszettnek is tűnhet. Nyugodt és intuitív személy, ugyanakkor könnyen befolyásolható is.

A “Showboat”

Ez a személy magabiztosan és kissé beképzelten jár. Túlzottan mozgatja karját és csípőjét, valamint élvezi, ha mindenki vele foglalkozik. Fejét magasan tartja, kihúzza magát. Önellátó, ugyanakkor megbízhatatlan emberek, parancsnoki és karizmatikus személyiségjegyekkel.

A támogató

Közepes tempóban, magabiztos léptekkel közlekedik. A támogató személyiség jó hallgatóság, együttműködő csapatjátékos. Nagyon segítőkész, hűséges és megbízható. Szeret szemkontaktust létesíteni azzal, akivel találkozik vagy beszél. Olyan egyszerű dolog, mint a szerelme telefonhívása, képes felvidítani az egész napját.

A rövid lépésű

Rövid lépéseket tesz és magasan hordja az orrát. Rendkívül önközpontú ember, nem érdekli, hogy mi történik másokkal vagy hogyan érzik magukat. Lehet ez egy belső fájdalom kifejezése, amit nem mondanak el senkinek. Ugyanakkor egy csípőprobléma jele is lehet.

A keresztbe tett kézzel való járás

A járás közben keresztbe tett kéz a magány és az elzárkózottság jele. Ez az ember sérülékeny, nem szeret társaságban lenni és beszélgetni. Vágyik az egyedüllétre, nem kíváncsi senkire. Éjszaka ez különösen veszélyes is lehet, ugyanis ez alapján a járás alapján könnyű áldozatot jelképez a támadó számára.

A “Stomper”

Ez a járás haragot, frusztrációt és kitartást jelezhet. Lépései magabiztosak, dühösek és erőteljesek.

A “multitasker”

Ez a személy több feladatos típusú sétáló. Rendkívül kreatív, egyedi. Egyszerre több dologra is képes koncentrálni. Gyaloglás közben gyakran telefonál, irányít másokat és áthalad az úttesten, mindegyik dologra pontosan figyelve teszi mindezt. Bátor és ügyes problémamegoldó, illetve szívesen segít a rászorulóknak.

Te melyik típusba tartozol?

Ezek is érdekelhetnek