2023 június 9 péntek
KezdőlapEgészség"Nem tudok élni nélküle" Egy hónap kávé, tea és kóla nélkül. Mit...

„Nem tudok élni nélküle” Egy hónap kávé, tea és kóla nélkül. Mit mond az orvos?

-

Egy hónap kávé nélkül? Egyesek szerint ez maga a pokol…De, ha mégis szeretnénk leállni vele, mit tegyünk?

Egy hónap kávé nélkül. „Nem tudok élni nélküle”

Kávé – különféle okokból isszuk. Egyesek az ízéért, mások a serkentő hatásuk végett. Ez az ital mindenhová elkísér minket: otthon, munkahelyen, autóban, baráti vásárlás közben. Fogyasztásának egyszerűsége gyorsan függőséget okozhat, amellyel az ismert orvos, Michał Domaszewski küzdött.

Kezdjük azzal, hogy a kávét millió dologért lehet dicsérni és rájövök, hogy egészséges, de sajnos borzasztóan kezdett idegesíteni, hogy nem tudok nélküle élni. Napi 3-4 kávét ittam és egyáltalán nem váltak be. Gyakran még álmosabbnak és „iszaposabbnak” éreztem magam utánuk, mint ivás előtt

Michał Domaszewskit, akit Dr. Michałként ismernek, nagyra becsülik merész kijelentései miatt. Különféle kérdéseket vet fel a tágan értelmezett egészséggel kapcsolatban, néha nagyon vicces módon. Ezúttal a kávéfüggőség leküzdése után szerzett megállapításait osztotta meg.

Nehéz küzdelem a függőséggel

A függőség elleni küzdelem igazi kihívás volt számára. Az orvosnak azonban többet ártott, mint használ. Bevallotta, hogy az első kávé nélküli napok voltak a legrosszabbak, mert érezhetően csökkent a vitalitása és a koncentrációja. A helyzet azonban idővel változni kezdett.

kep 2022 11 25 111639767
"Nem tudok élni nélküle" Egy hónap kávé, tea és kóla nélkül. Mit mond az orvos?

Mi történt a megvonás után? Az első napok borzalmasak voltak, kávés „zombi” voltam, csak arra tudtam gondolni. Pár nappal később azonban észrevettem a hatásokat. Elkezdtem gyorsabban elaludni és jobban éreztem magam. A krónikus fáradtság szinte teljesen eltűnt

A jól ismert orvos elismerte, hogy a koffein hiánya nem befolyásolta negatívan a munkáját . Ráadásul nem küszködött semmilyen gyomorpanaszokkal. Michał Domaszewski nem tapasztalta a klasszikus elvonási szindrómát, de rájött, hogy nem a kávé íze hiányzik neki, hanem… a hozzá kapcsolódó rituálék.

kep 2022 11 25 111711719
"Nem tudok élni nélküle" Egy hónap kávé, tea és kóla nélkül. Mit mond az orvos?

Szeretek kényelmesen leülni, inni egy csésze kávét és gondolkodni. Nagyon kellemes. És ez hiányzott nekem. De elviselhető volt, amikor kávé helyett valami meleget ittam, főleg kamillateát vagy koffeinmentes kávét.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek