2022 október 3 hétfő
KezdőlapEgészségNem ver a szíve, mégis életben van az 55 éves férfi

Nem ver a szíve, mégis életben van az 55 éves férfi

-

Az elmúlt években a modern orvostudomány számtalan dolgot biztosított számunkra. Vakcinák, rákkezelés és van valami új is. Mi van akkor, ha az emberi szív nem is olyan fontos. Legalábbis úgy tűnik, hogy hatalmas áttörést értek el az orvosok.

Számtalan alkalommal adott nekünk reményt az orvostudomány. Többek között 2011-ben, amikor bemutattak egy gépet, amely lehetővé teszi az ember számára, hogy szív nélkül éljen, noha az a test egyik legfontosabb szerve.

A tudósok célja egy olyan szerkezet létrehozása volt, amely nem romlik el, nem okoz vérrögöket, fertőzéseket. A Texas Hearth Institute két orvosa kifejlesztett egy eszközt, amely örvénylő rotorok segítségével szívverés nélkül pumpálja a vért a testben.

Dr. Billy Cohn és Dr. Buz Frazier először egy nyolc hónapos, Abigail nevű borjúban tesztelte az ötletet. Eltávolították a szívét, és sikeresen lecserélték két centrifuga szivattyúra, amelyek a vért keringtették a testében.

Hivatalosan az állat nem élt, de mégis.

Összesen 38 borjút áldoztak fel a kísérletek oltárán majd Cohn és Frazier eljutott az emberkísérletekig.

Egy 55 éves férfit választottak, aki amiloidózisban szenvedett. Ez egy ritka autoimmun betegség, amely abnormális fehérjék felhalmozódását okozza. Ettől viszont szív-, vese- és májelégtelenség állt fel.

Lewis szíve annyira legyengült, hogy az orvosok már csak napokat adtak neki. Ekkor a férfi felesége, Linda valami drasztikusat javasolt.

“Élni akart, mi pedig nem akartuk elveszíteni. Soha nem tudhatod, mennyi időd van hátra.”

2011 márciusában felkereste Cohnt és Fraziert, akik eltávolították férje szívét, és beszerelték a mesterséges eszközt.

A pulzus megszűnése nem jelenti azt, hogy meg is halunk. Ez a szív működésének velejárója, de a többi szervet nem befolyásolja, ha a lüktető áramlás helyett folyamatosan áramlik a vér.

A beavatkozás után a férfi felébredt, magához tért. Tudott beszélni és fel is ült egy székre.

Állapota azonban romlani kezdett, azonban nem a szíve miatt. A betegség már megtámadta a máját és a veséjét is. Azon év áprilisában elhunyt.

Több mint egy hónapig élt pulzusmentes, műszívvel. Orvosai szerint a pumpák kifogástalanul működtek.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Egy angol nyelvű videó a két doktorról.

Ha tetszett a cikk, akkor ajánljuk figyelmedbe ezt is. Szívátültetésen esett át, majd daganatot találtak az agyában. Megmutatja teste változásait, büszkén vállalja hegeit.

Ezek is érdekelhetnek