2022 december 8 csütörtök
KezdőlapEgészségNémetország világmegváltó ötlettel állt elő a hajléktalanok megsegítésére

Németország világmegváltó ötlettel állt elő a hajléktalanok megsegítésére

-

Rengeteg társadalmi kérdés és probléma van melyek megoldásához innovatív ötletek és egyéni gondolkodás szükséges. Néha a megoldás ott van az orrunk előtt, de mi mégis röghöz kötöttek vagyunk és nem akarunk fejlődni. Németország remek ötlettel állt elő egy minden országot érintő és égető problémára.

Ulm városa rendkívül kreatív módon kínál megoldást azon hajléktalanok számára, akik nem akarnak menedékházba menni. 6 vállalkozó és műszaki szakértő speciális alvókapszulákat csinált, melyek lehetővé teszik, hogy a hajléktalanok a kinti mínuszok elől elbújva egy meleg helyen aludhassanak.

A projekt még kísérleti szakaszban van. Folynak a tesztek és a fejlesztések. Hoztunk nektek pár képet a különleges megoldásról. Nézzük meg őket együtt.

A csapatnak nem ez volt az eredeti terve. Ulm városának vezetőitől megkérdezték, hogy mi a legégetőbb probléma jelenleg a régióban, melyre az a válasz jött, hogy “a hajléktalanok, akik nem tudnak menedékházba menni és félő, hogy halálra fagynak.” A szakértők ennek a megoldását választották feladatul.

A kapszulák tesztelése már tavaly télen megkezdődött és idén is “terepen” vannak. Természetesen ezek csak menedékházak és nem a lakhatásra nyújtanak alternatívát.

Rengeteget dolgoztak a megfelelő szigeteléssel és a használhatóság javításával. A kapszulák az energia egy részét napenergiából nyerik, de rá lehet kötni őket a város hálózatára is.

A város polgárai rendkívül pozitívan fogadták a kezdeményezést. Egyes környékbeliek meleg teával látták el a kapszulák vendégeit. A város vezetősége is teljes mértékben támogatja a projektek, ami nagyon sokat számít. Több ember is (hajléktalan és nem hajléktalan egyaránt) kereste meg a tervezőket és mondott köszönetet.

A kuckókat csak télen rakják ki, hogy ne gondolják azt az emberek, hogy egy alternatív lakhelyről van szó. Ezek tényleg csak arra vannak, hogy télen ne fagyjanak halálra az emberek. Mondhatni egy vészhelyzeti menedék.

A fészkeket kézzel rakják össze és jelenlegi költségük meglehetősen magas. Jól szigeteltek és még poggyász és háziállat számára is van benne hely. Napközben felkeresik a kapszulákat és a higiéniai előírásoknak megfelelően megtisztítják és fertőtlenítik őket.

Egyesek szerint az Ulmer-fészkek inkább művészeti projektek, mintsem megoldás egy komoly problémára, de tény és való, hogy a használatuk életet menthet.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek