2022 május 19 csütörtök
KezdőlapEmberekNemi irányultsága miatt gyújtották rá a lakást egy 29 éves mentőtisztre

Nemi irányultsága miatt gyújtották rá a lakást egy 29 éves mentőtisztre

-

Ma már egyre több ember vállalja fel a nemi irányultságát a nyilvánosság előtt. Bizonyos országokban ez már egyre elfogadottabbá válik, de akadnak olyanok is, ahol tiszta szívből megvetik, ha valaki a saját neméhez vonzódik. De ugyanezt el lehetne mondani a transzneműségről is. Ezeknek az embereknek az élete nem olyan könnyű, mivel rengeteg megkülönböztetés, lelki és fizikai sérelem éri őket.

Normunds Kindzulis egy 29 éves mentőtiszt volt, aki életét az emberek megmentésére tette fel. Mindent megtett azért, hogy a beteg és bajba jutott embereken segítsen, de úgy tűnik ez nem volt elég.

Normunds a saját neméhez vonzódott, amit szülővárosában sokan nehezményeztek. Lettország fővárosából, Rigából átköltözött a 70 kilométerrel arrább lévő városba, Tukumsba. Erre azért volt szükség, mert mikor a helybéliek megtudták nemi irányultságát, többször megtámadták őt.

A béke fenntartása érdekében nem maradt más választása, mint a költözés. Sajnos úgy tűnt a problémákat vitte magával, mert itt sem talált nyugalomra. Olyannyira megvetették a lettek, hogy április 23-án benzinnel öntötték fel a lakását, majd rágyújtották.

A 29 éves férfira lakótársa talált rá a reggeli órákban, miután meghallotta kiáltásait a szobájából. A lakótársa megpróbálta eloltani a tüzet. Annyira sikerült neki, hogy át tudta vinni a sérült Normundsot a fürdőkádba. Sérülései nagyon súlyosak volta, a ruha ráolvadt a bőrére.

Azonnal mentőt hívott hozzá, majd beszállították a legközelebbi kórházba. Az orvosok megállapították, hogy testének 85%-a súlyosan megégett. 5 teljes napon át küzdöttek életéért, de mind hiába. Április 28-án belehalt a sérüléseibe.

Miután kitudódott mi történt, háza elé szivárványos zászlókat tűztek és plakátokat állítottak. Egy emberként gyászolták ezt a jó lelkű fiatalembert, aki nem akart mást mint emberéleteket menteni és boldog lenni.

A helyi rendőrség elkezdte kivizsgálni a 29 éves férfi esetét és az őt ért támadásokat, de egyelőre nem sikerült tisztázni a körülményeket. Az ügyészség is elkezdett foglalkozni az üggyel, s a gyújtogatással is. A helyi tisztviselők szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy bűncselekmény történt.

A nyomozók több lehetőséget is fontolgatnak. Egyesek úgy vélik, hogy a férfi ki akarta ontani saját életét a korábbi bántalmazások miatt. Többen viszont valószínűtlennek tartják ezt az elméletet.

Andrejs Grishins a lett rendőrség bűnügyi osztályának szóvivője a következőről számolt be:

“Az is bűncselekménynek számít, ha valakit arra kényszerítenek, hogy ontsa ki saját életét!”

Lettország egy kis balti ország, melynek kb. 2 millió lakosa van és olyan kormány van hatalmon, mely elítéli az azonos nemű kapcsolatokat. 2006-ban a Néppárt kormányzása idején, betiltották az egyneműek házasságát.

Normunds Kindzulis elhalálozása vitát váltott ki az LMBT emberek helyzetéről nemcsak Lettországban, hanem egész Európában. A kérdésben többek között felszólalt Egils Levits elnök, az Európai Bíróság egykori bírója. Az elnök a következőt hangsúlyozta az esettel kapcsolatban:

“Lettországban nincs helye a gyűlöletnek.”

A 29 éves férfi családjának és barátainak őszinte részvétünket kívánjuk!

Ezek is érdekelhetnek