2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEmberekNincs több koporsó Lengyelországban - Több hétig is eltolódhatnak a temetések

Nincs több koporsó Lengyelországban – Több hétig is eltolódhatnak a temetések

-

Lengyelországban már nem lehet koporsóhoz jutni olyan magas a halálozási arány. A temetkezési vállalkozások pedig nem tudnak lépést tartani az elhalálozással. A statisztika egyenesen rémisztő. Az elhunytak nemcsak a koronavírus áldozatai, ők azok, akik nem számíthattak semmilyen egészségügyi ellátásra mert a kórházak telítve vannak.

Egyes források szerint a lengyel temetkezés helyzete katasztrofális. A megnövekedett halálozások miatt a rendszer teljesen összeomlott. Adam Ragiel, a Lengyel Temetkezési Központ munkatársa egy interjúban azt mondta:

“Nagy meg vagyunk lepve, hogy az új sírok száma nagyon gyorsan növekszik. Sokkal több temetés van mint valaha. Sajnos Lengyelország minden régiójában ez van, legalábbis az ismerősök erről értesítettek minket.”

A temetések szervezésével foglalkozó szakember szerint a halottak nagy része a koronavírus áldozata.

“Ma volt egy olyan temetés, ahol egy házaspárt egyszerre temettek el. Betegek voltak és néhány nap különbséggel hunytak el. Mindketten elkapták a koronavírust, és annak szövődményei miatt távoztak az élők közül.”

Kiderült, hogy a lengyeleknél a koronavírusban elhunytak száma napról napra emelkedik. Ennek tükrében egyre kevesebb szabad hely marad a temetőkben. A varsói temetőben az eddig üresen állt parcellák is már tele vannak. Statisztikai adataik szerint 2020 október-decembere között 67 ezerrel többen hunytak el, mint egy évvel korábban.

Adam Ragiel szerint a jelenlegi helyzet az egészségügyi ellátórendszer hibája is, mivel az nem úgy működik, ahogy kellene. Minden elhunyt családja beszámol arról, hogyan következett be a tragikus eset. Tapasztalataik szerint nincs orvos és nincs sürgősségi ellátás sem. A várakozási idő nagyon hosszú és van, mikor minden perc számít. Nem is lehet számon tartani, hány ilyen esetről hallottak. A temetkezéseknek már nincs kapacitása eltárolni az elhunytak testét, a koporsók hiányáról nem beszélve. Van, hogy emiatt el kell halasztani a temetést.

A koporsó készítők nem tudnak ezzel a kritikus helyzettel lépést tartani. Mivel már az összes raktáron lévő koporsót eladták, így nincs készletük sem. Régen egy-két hónapra elegendő mennyiséggel rendelkeztek, most viszont ez tarthatatlan állapot.

“Ma telefonáltam egy koporsógyártónak, aki azt mondta, ha ma leadom a rendelést, akkor május végén le tudják szállítani a mennyiséget.”

A szakember szerint a járványhullámok tetőzésekor nő meg az elhunytak száma és ilyenkor egyre több ügyfél jelenik meg. Eme patthelyzet miatt a családoknak akár két hetet is kell várni, hogy eltemethessék halottaikat. Régen egy hét alatt két/három, ritkán négy temetés volt, de most szinte minden napra jut.

Ragielnek nincs kétsége afelől, hogy a jelenlegi helyzet hatása még sok éven át érezhető lesz. Szerinte hamarosan majd megint lesz egy hullám, ami megint elindítja ezt a lavinát. 2020 és 2021 mindenképpen bekerül a történelembe legalábbis, ami az elhalálozásokat illeti.

Ezek is érdekelhetnek