2022 november 28 hétfő
KezdőlapÉrdekességekNyakunkon a szibériai koronavírus - Az új törzs veszélyesebb a mostaninál is

Nyakunkon a szibériai koronavírus – Az új törzs veszélyesebb a mostaninál is

-

Az orosz tudósok új COVID-19 törzset azonosítottak, ami sokkal veszélyesebb a mostaninál is. A szibériai koronavírus a betegség sokfélesége miatt különösen veszélyes.

Anna Popowa erősítette meg, hogy Szibériában új koronavírus törzset fedeztek fel a szakemberek. Popowa a Rospotrebnadzor kormányügynökség vezetője osztotta meg a félelmetes híreket. Egy tudományos szimpóziumon tudatták, hogy a koronavírus fehérjemolekuláiban történt változások miatt a betegség lefolyása is megváltozott. A COVID-19 új törzse a vírusmutáció eredményeképpen jött létre.

“Némi változást tapasztalunk a fehérjékben és ezek a Szibériában észlelt változások lehetővé teszik azt a feltételezést, hogy ez a régió létrehozza a koronavírus saját verzióját, bizonyos mutációkkal” – nyilatkozta Popowa.

Azt is hozzátette, hogy nem szeretne pánikot kelteni, de afelől semmi kétsége, hogy a helyzet egyre súlyosbodik. Ugyanakkor arról is biztosította a nyilvánosságot, hogy a tanulmányok nem mutattak súlyosabb tüneteket a mutáns koronavírusnál, mint a jelenleginél. Az viszont félő, hogyha mégis az új változat fertőz meg valakit, akkor hatni fog-e a szokásos kezelés.

A tudósok megállapították, hogy Oroszországban a törzsek tömeges behozatala tapasztalható Nyugat-Európából, de Kínából például nem. “Oroszországban nincs olyan törzs, amelyet ez év elején Kínából importáltak volna” – mondta Popowa.

Ebből pedig az következik, hogyha a vírus mutálódott, akkor ezekre a mutációkra a mostanra kifejlesztett négy vakcinából egy sem hatékony. A koronavírus hasonlóan az influenzához, képes a mutációra, így arra kicsi az esély, hogy teljes mértékben kiküszöbölhető legyen.

Oroszország jelenleg a megfertőződések számát tekintve az ötödik, ugyanis a járvány kezdete óta 1 971 013 fertőzött és 33 931 haláleset történt az országban.

Ezek is érdekelhetnek