Világunk.hu
2023 december 7 csütörtök
Világunk.hu
KezdőlapEmberekŐ a világ legmagasabb nője 26 éves, és már öt rekordot állított...

Ő a világ legmagasabb nője 26 éves, és már öt rekordot állított fel

-

Törökországból származik, 26 éves, 215,16 cm magas és eddig öt rekordot állított fel. Amikor életében először repült repülőgépen, a légitársaság hat ülést szerelt szét kifejezetten miatta. 

Így néz ki ma Rumeysa Gelgi – a világ legmagasabb nője

Rumeysa Gelgi 1997. január 1-jén született Törökországban. A Hacettepe Egyetem Gyermek Endokrinológiai Tanszékének orvosai egy ritka genetikai betegséggel, az úgynevezett Weaver-szindrómával diagnosztizálták, amely gyors növekedést okoz. Eddig mindössze 100-150 ilyen betegséget írtak le a világon.

A rendkívüli növekedés csak az egyik tünete a betegségnek. A Weaver-szindrómás betegeknél a szemek között szokatlanul nagy rés, halk, rekedt hang, ujjösszehúzódások , köldöksérv vagy jellegzetes pépes bőr is kialakulhat.

Amikor Rumeysa hat évesen, már 172 cm volt. Ma 26 éves és 215,16 centiméter magas. De nem csak a magasság teszi egyedivé a Gelgát. A fiatal nő ötször szerepelt a Guinness Rekordok Könyvében. Ő lett a legmagasabb élő nő, és felállította a legnagyobb kezek, a leghosszabb ujjak és a leghosszabb hát rekordját.

Gelga élete nem könnyű. A betegség sok szenvedést okoz. A nőt komoly műtétek esett át, most kerekesszéket vagy mankót kell használnia. Ennek ellenére Rumeysa megpróbál úgy élni, mint a többi ember. Tavaly tudta megtenni első repülőútját. Ez azért volt lehetséges, mert a Turkish Airlines hat ülést eltávolított a fedélzetről a 25 éves lány számára, és egy speciális, a nő igényeihez igazított hordágyra cserélte őket.

Ez volt az első repülésem, de biztosan nem az utolsó. Mostantól nagy megtiszteltetés és öröm lesz számomra, hogy a világ különböző részeire repülhetek a Turkish Airlines légitársasággal. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult az utazásomhoz

kep 2023 01 16 122245064

Szerencsém volt, hogy sok támogatást kaptam a családomtól, és amikor nagyon fiatal voltam, a szüleim olyan felfogásra tanítottak, amely segít abban, hogy különleges embernek tekintsem magam. Ezért soha nem gondoltam magam beteg embernek. Tényleg sokat segített.

kep 2023 01 16 122259247

Azt akarom mondani mindenkinek, aki küzd a másságával, soha, soha, soha, soha ne add fel, és soha ne hagyd abba, hogy higgy magadban. Biztos vagyok benne, hogy képes leszel változtatni ezen a világon

kep 2023 01 16 122440896

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!