2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEmberekŐ Csernobil első magyar áldozata - 11 halálos betegsége volt egyszerre

Ő Csernobil első magyar áldozata – 11 halálos betegsége volt egyszerre

-

Már 35 éve annak, hogy a csernobili atomkatasztrófa megrengette a világot. 2019-ben az HBO és a brit Sky koprodukciójában elkészült a Csernobil minisorozat, mely szinte tökéletes pontossággal mutatja be, mi is történt a katasztrófa során, kik voltak az érintettek, kik voltak a felelősek, hányan haltak meg a sugárfertőzöttség miatt és, hogy hogyan ürítették ki Pripjaty városát. Az öt epizódból álló sorozat óriási népszerűségnek örvendett, hiszen nagyon-nagyon sok embert foglalkoztatott az ominózus eset.

A forgatókönyv megírását egy két és fél évig tartó kutatómunka előzte meg, melyet különböző forrásokból szedtek össze. Olyan személyek emlékeit is beleszőtték, akik a katasztrófa idején Pripjatyban éltek. A kész forgatókönyvet pedig egy olyan egyén véleményezte, aki Ukrajnában nőtt fel, és az eseményeket átélte.

Minden évben újabb és újabb részletek derülnek ki az esetről. Idén arra derült fény, hogy magyar áldozata is volt a csernobili katasztrófának. Szabadszállási Kálmán fiatalon kamionsofőrként dolgozott, és a baleset napján épp árut szállított a sugárfertőzött területre.

Kálmán lánya, Orsolya gyakran jár ki apja sírjához, ahol több órán át tartózkodik. Gyakran beszélget apja sírkövével, ha valami bántja, vagy csak épp egy kis megnyugvásra van szüksége. A hölgy mind a mai napig elcsukló hangon tud édesapjáról, és betegségéről beszélni.

Elmesélte, hogy apja a robbanás napján árut szállított a sugárfertőzött területre. Később az orvosok 11 már önmagában is halálos betegséget diagnosztizáltak nála, többek között tüdőrákot hétszeres áttéttel.

Az életerős fiatalember lesoványodva, szörnyű fájdalmak és kínok között hunyt el 1992-ben. Mint kiderült, ő volt a csernobili katasztrófa első magyar áldozata. Orsolya mind a mai napig képtelen elolvasni apja orvosi papírjait, annyira kritikus volt az állapota.

“A halálos ágyánál megígértette édesanyámmal….ő tudja miért halt meg. Édesanyámnak ki kell harcolni, hogy ez be is bizonyosodjon. Ez megtörtént elsőként Magyarországon.” – mondta az interjúban.

8 éven keresztül pereskedtek, mire a bíróság megállapította, hogy Kálmán halálának köze van a csernobili katasztrófához. A szakvélemény szerint a szövetein látható volt, hogy nem hosszú ideig tartó kisebb szennyezés, hanem egy nagyobb sugárdózis hatására károsodtak a kromoszómái.

Nem Kálmán volt az egyetlen magyar áldozat, de, hogy pontosan hányan haltak meg Csernobil miatt hazánkban, azt senki sem tudja. A világon nagyjából 30-40 ezer áldozata lehet az atomkatasztrófának, viszont pontosat nem lehet mondani, hiszen a szovjetek nagyon sokat titkolóztak. Pripjaty városát is csak pár nap múlva kezdték kiüríteni és az ott élők 60 ezerszeresét kapták a normál sugárzásszintnek.

Dr. Szőllősy Tibor a kettes zónában utazott a robbanás után, és ott látta el a sebesülteket, valamint a betegeket. 1200 emberre kellett felügyelnie ideggyógyászként. Elmondása szerint a kollektív, meg a személyes védekezés nagyon gyerekcipőben járt. A helyzet a legrosszabban vett középkort idézte. A központi rádió valamint a TV is hazudott.

A terület még 35 év után is élhetetlen, ugyanis több hely is van, ami még mindig nagyon radioaktív. Mindössze katasztrófaturisták mennek oda, akik között vannak magyar származásúak is. Legutóbb Balázsék műsorában volt egy fiatal duó, akik nyakukba vették Pripjatyot.

Íme a teljes riport:

Ti megnéztétek a sorozatot?

Ezek is érdekelhetnek