2022 december 8 csütörtök
KezdőlapEmberekŐ Ukrajna hőse - Felrobbantotta magát, hogy megállítsa a harckocsik bevonulását

Ő Ukrajna hőse – Felrobbantotta magát, hogy megállítsa a harckocsik bevonulását

-

Az ukrán katona, Vitalij Volodymyrovych Skakun nemzeti hős lett, amikor feláldozta az életét a hazáért. Tette bekerült az Ukrajna és Oroszország között zajló háború történetébe.

A férfi önként jelentkezett a műveletre, tisztában volt vele, hogy nem lesz egyszerű feladata. Többen is nagyon merésznek gondolták a kollegái közül, hogy erre mert vállalkozni.

Az ukrán hadseregnek az a politikája, hogy zárják le vagy semmisítsék meg azokat a szakaszokat, ahol a nehéz felszerelésekkel behatolhatnának az ellenséges erők. A Kijev városához egyik közeli hídnál le szerették volna zárni a szakaszt, így több helyre aknákat tettek. Ezen a hídon kellett volna átkelnie a közeledő orosz tankoknak. Valakinek fel kellett robbantania az aknákat, erre a feladatra jelentkezett Vitaliy Volodymyrovych Skakun. Ekkor még fogalma sem volt arról, hogy az életét kell feladnia a művelet végrehajtása érdekében.

A katonák tudták, hogy nem engedhetik meg, hogy az orosz katonák belépjenek a területre. Tisztában voltak azzal, hogy minden másodperc számít, óriási volt a fejetlenség. A többi katona elmesélte, hogy a férfi egyszer csak beleszólt a rádióba és ordított:

“Már nincs több időnk, el kell indítanom a robbanást.”

Ahogy ez a mondat elhagyta a száját, a többiek már hallották a robbanást és tudták, hogy mi történt. A bajtársuk elesett. Óriási volt a robbanás és a férfi közel volt, esélye sem volt. A fegyveres erők vezérkara elmondta, hogy Vitaliy hősies tette jelentősen lassította az ellenséges erők nyomulását, nem tudtak átjutni azon a területen. Ez idő alatt ők tovább tudták szervezni a védekezést. Rengeteg ember életét menthette meg ez a tett.

A tengerészgyalogság kérvényezte a főparancsnokot, hogy Vitaliy Volodymyrovych Skakun kapjon állami kitüntetést. Ez a fiatal férfi az életét adta a hazáért és embertársaiért, igazi hősként hunyt el. Ő volt az egyik első áldozata ennek az értelmetlen és kegyetlen háborúnak.

Ezek is érdekelhetnek