2022 augusztus 16 kedd
KezdőlapEgészségOdaadta veséjét az egyik lányának - Kiderült most a másiknak is szüksége...

Odaadta veséjét az egyik lányának – Kiderült most a másiknak is szüksége lenne rá

-

Darren Atkinson meglehetősen nehéz helyzetbe került, mivel mindkét lánya súlyos beteg. Emily és Poppy egy úgynevezett cisztinosis betegségtől szenved, ami cisztin aminosav felhalmozódást okoz a szervezetükben. A cisztinfelesleg károsítja a sejteket, és gyakran olyan kristályokat képez, melyek felhalmozódhatnak és problémákat okozhatnak a szervekben és szövetekben.

Az édesapának néhány kilótól meg kellett szabadulnia, hogy egyik veséjét a 11 éves Poppynak adhassa. Nemrég azonban kiderült, hogy a 12 éves Emilynek végstádiumú veseelégtelensége van, így azonnali transzplantációra lenne szüksége. Mivel a 34 esztendős édesanyjuk veséje nem egyezik a lányokéval ezért nem tudja felajánlani azt. Ennek tükrében egy idegentől kénytelenek vesét szerezni.

A 42 éves Darren azt mondta: “A legjobb apák napi ajándék az lenne, ha találnánk megfelelő donort Emily számára.”

Mikor kiderült, hogy Poppynak vesére van szüksége egy pillanatig sem habozott, hogy odaadja neki. A műtét óta a kislány szemmel láthatóan is jobban van, energikusabb lett és kivirágzott.

A testvéreket évek óta csöveken keresztül etették, ezen kívül pedig védeni kellett szemüket a naptól, mert a bennük lévő kristályok károsítják látásukat. Az orvosok azt mondták nekik, hogy mindkettejüknek még 13 éves koruk előtt át kell esnie egy vese transzplantáción.

Két évvel ezelőtt Poppy annyira beteg volt,, hogy heti háromszor kellett dialízisre járnia.

“Sokként ért, mikor megmondták, hogy Poppynak előbb lesz szüksége transzplantációra, mint Emilynek. Mindig mondtam, hogy hajlandó vagyok bármit megtenni értük. Így az a lány kapta a vesémet, akinek előbb volt rá szüksége.”

Darren mindkét lány számára megfelelő donornak minősült, ám testtömeg-indexe magas volt, ezért azt mondták neki, hogy fogyókúrába kell fognia. Sikerült is néhány kilótól megszabadulnia, amivel már műthető állapotba került.

Tavaly januárban távolították el veséjét a St. James kórházban, majd nem sokkal később másik lányához rohant a közeli Leeds Gyermekkórházba.

“Pár napon belül már képes volt enni. Olyan boldogok voltunk, mert sokkal többet evett, mint valaha. Imádja a csokoládét, ami azért is csodálatos, mert korábban utálta és nem tudta megenni.” – mondta a lányok anyukája.

200.000 ember közül csupán egy embert érint a cisztinosis, ami voltaképpen egy gyógyíthatatlan betegség. Ez, ahogy feljebb is említettük aminosav felhalmozódást és kristályok kialakulását idézi elő a szervekben, izmokban és az agyban is. Elsőként a veséken és a szemeken jön ki a betegség.

Emily csecsemőként nagyon sokat fogyott, viszont csak akkor diagnosztizálták nála a genetikai betegséget, mikor Jessica 8 hónapos terhes nem lett Poppyval.

“Amikor a teszt eredményei azt mutatták, hogy ő is cisztinosisban szenved, könnybe lábadt a szemem. Igazságtalannak tartottam az egészet.”

Elmondása szerint a lányok nem csupán testvérek, hanem legjobb barátnők is. Amikor Poppy hazajött a transzplantációja után, nem mondtuk el Emilynek. Amikor betoppant az ajtón meglepődött, majd sírva fakadt.

Most Emilynek is transzplantációra van szüksége, de Jessica nem adhatja oda a veséjét, ezért meg kell várni, míg egy vese felszabadul.

Az orvosok szerint az élő donorok nyújtják a legjobb eredményt, mivel az átültetett vese hosszabb ideig marad működőképes. Az Egyesült Királyságban az összes veseátültetés egyharmada élő donoroktól származik – ez évente körülbelül 1000 műtétet jelent.

Viszont nem minden esetben van élő donor, ezért a szervadomány-nyilvántartás elengedhetetlen a betegek ezrei számára.

“Csúnyán hangzik, de most más ember halálára kel várnunk, hogy Emily vesét kaphasson. Olyan sok mindent éltek meg ennyi idősen, megérdemlik, hogy végre valahára normális életet éljenek.” – mondta az édesanya.

Ezek is érdekelhetnek