2022 november 28 hétfő
KezdőlapÉrdekességekOptikai illúzió, amely a fekete-fehér képet színesben láttatja

Optikai illúzió, amely a fekete-fehér képet színesben láttatja

-

Sok dolog van ebben a világban, amiben amiben nem bízhatunk, de hogy a saját agyunk is ilyen, ezt sokan nem is gondolnánk. Pedig többen bizonyították már, hogy nem minden az, aminek látszik.

Lionel Page, az UTC Economics közgazdásza egy optikai csalódást tett közzé, amely vírusként terjedt a világhálón.

A képen néhány fiatal látható, akik éppen egy teknőst vesznek szemügyre, de ebben az esetben nem az a lényeg, hogy mi történik a fotón. “A kép fekete-fehér, de az azon elhelyezett színes vonalak teszik szemünk számára színessé” – nyilatkozta Page.

Amit látunk azt az agyunk teszi színessé, ahelyett azt látnánk, amilyen valójában. Azóta 34 ezren látták és szóltak hozzá a megosztáshoz.

Az egyik hozzászóló azt írta: “Először minden színt láttam. Egy nap múlva visszajöttem, újra megnéztem és akkor már fekete-fehérnek láttam a fotót. Azt hiszem az agyamnak egy éjszaka kellett, hogy feldolgozza az információt.”

Egy másik így nyilatkozott: “Egy zombi film hatását keltette. A ruhák színesek voltak, de az emberek arca teljesen szürke.”

“Mindannyian csak azt gondolják, hogy amit látnak, az abszolút igazság és a tény, de nem veszik észre, hogy az agyuk meggyőződései szerint betölti a hiányosságokat.” – mondta a fotó készítője.

Mások azonban cáfolták, hogy az agyunk játszadozik velünk, véleményük szerint mindezt a kép tömörítése okozta. Valaki később meg is osztotta a kép jobb minőségű változatát, de a hatás mégis ugyanaz volt, mint az eredetinél.

A valóság az, hogy tényleg nem bízhatunk az agyunkban, tehát jobban tesszük, ha többször is szemügyre vesszük a dolgokat, mielőtt biztosak leszünk abban, amit láttunk.

Ezek is érdekelhetnek