2022 június 30 csütörtök
KezdőlapEgészségOrbán Viktor változtat a kijárási tilalmon és a boltba járáson

Orbán Viktor változtat a kijárási tilalmon és a boltba járáson

-

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki nyilatkozata Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában reményeket adhat nekünk.

Rusvai Miklós víruskutató szerint jövő héten elérhetjük a csúcsot, de a miniszterelnök szerint nem az a fontos, hogy mikor tetőzik a járvány, hanem, hogy mikor fognak csökkenni a számok. Ez mutatja azt is, hogy meddig lesz a csúcson. Szerinte még a szakértők sem tudják pontosan megmondani. A tudósok szigorításokat, a nép pedig enyhítéseket akarna végre.

Az orvosok hősiesen küzdenek és szerinte elegendő ágy és lélegeztető gép van. Több önkéntest és orvostanhallgatót is bevonnak az egészségügy tehermentesítésére. A külföldre ingázókat egyelőre még nem mozgósítják, csak végszükség esetén.

A miniszterelnök szerint szabad nyarunk lesz, de ez nem mondható el minden Európai Uniós országra.

A járvány most tombol a legerősebben. A brit mutáció az elsődleges veszélyforrás. Ez fertőzi át egész Európát. A fertőzőképessége háromszorosa az eddigi variánsoknak és már a fiatalok sincsenek biztonságban. Sokkal elhúzódóbb, megterhelőbb betegséget okoz, mint a korábbi változatok.

Májusban jut hozzánk a legtöbb vakcina. Több milló ampulla. Jelenleg több mint 1,7 millió honfitársunk lett beoltva, melynek harmada már a második oltáson is túl van. A vakcinák beszerzését nem lehet elkapkodni. Ellenőrizni kell mielőtt a háziorvosok megkapnák. Jelenleg is 250 ezer orosz vakcina vár a zöld lámpára.

Egyelőre nyitás nem lesz. Tenni kell valamit az ellen, hogy az emberek a boltokban egymás nyakába lihegjenek. Vélhetőleg kibővítik a nyitvatartási időt, de korlátozzák a boltokban lévő emberek számát. A kijárási tilalom kitolódhat 10 órára.

A 65 éven felüliek oltása a legégetőbb kérdés. Jelenleg már 71 százalékuk be van oltva. A kismamákat Pfizerrel és Modernával lehet csak oltani.

A pedagógusok és az iskolai dolgozóknak is meg kell kapniuk a védettséget, hogy az iskolákat kinyithassuk. Ha ez sikerül, akkor április 19-én megnyitjuk az oktatási intézményeket.

Az oltások egyelőre terv szerint haladnak.

Biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz, de lehetnek olyan rendezvények, ahol csak védettségi kártyával lehet majd menni. Minden európai uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet Magyarországon – mondta a miniszterelnök.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek