2022 október 2 vasárnap
KezdőlapÉrdekességekPutyin azt követeli, hogy rubelben fizessenek a gázért. A gázárak közel 30%-ot emelkedtek

Putyin azt követeli, hogy rubelben fizessenek a gázért. A gázárak közel 30%-ot emelkedtek

-

Vlagyimir Putyin azt követeli, hogy rubelben fizessenek a gázért. Már megbízta a Gazpromot a szerződések módosításával. A változtatások az “ellenséges országokat” érintik. Az orosz elnök kijelentette, hogy a dollár és az euró “kompromittált” valuta.

Putyin azt követeli, hogy rubelben fizessenek a gázért

“Oroszország megtagadja a földgázszállításért „kompromittált” pénznemekben, köztük dollárban és euróban történő fizetés elfogadását, és áttér a rubelben történő fizetésre.”

Jelentette be Putyin, a kormány tagjaival folytatott megbeszélésén.

Úgy döntöttem, hogy a lehető leghamarabb végrehajtom az „ellenséges” országokba szállított földgázunk kifizetéseinek átutalását módosító csomagot.

Az orosz diktátor arra készült, hogy utasítsa a Gazpromot a szerződések szükséges módosítására. A Gazprom egyelőre nem volt hajlandó kommentálni az ügyet.

Érdemes megjegyezni, hogy a piac nagyon gyorsan reagált Putyin döntésére, a gázárak már 30%-kal emelkedtek. 

Ahogy az várható volt, az Oroszország által “ellenségesnek” jelölt országok listája többek között: Lengyelország, Egyesült Államok, Kanada, Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Mikronézia, Új-Zéland, Szingapúr, Tajvan, Albánia, Andorra, Izland, Liechtenstein, Ukrajna, Nagy-Britannia, Montenegró, Svájc, Monaco, Norvégia, San Marino, Észak-Macedónia. 

Röviden: azok az országok, amelyek szankciókkal sújtották Oroszországot az ukrajnai invázió kezdete után, továbbá az EU összes tagállama, ergo Magyarország is…

A bejelentett változtatás Magyarországot is érinti.

Oroszország legújabb lépése, hogy megvédje az ország valutáját a további leértékelődéstől. A szakemberek szerint ez a cél már megvalósult.

A Business Insider felhívta a figyelmet, hogy ma körülbelül 100 rubelt kell fizetni egy dollárért, míg március 10-én a dollár közel 150 rubelbe került.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek