Világunk.hu
2023 december 5 kedd
Világunk.hu
KezdőlapCelebPutyin hátborzongató beszédet tartott. Az egész világot érintő dolgokról volt szó!

Putyin hátborzongató beszédet tartott. Az egész világot érintő dolgokról volt szó!

-

Most akkor mégis jól van az orosz elnök? Vagy csak a dublőre lépett a pódiumra? Minden esetre hátborzongató dolgokat mondott…

Enyhe csúszással kezdődött Vlagyimir Putyin beszéde a szentpétervári gazdasági fórumon. Már régóta pletykálták, hogy az orosz elnök rendkívül fontos és jelentős beszédet tervez.

Szerinte az egész világközösség számára nehéz időszak zajlik.

pityka

Szerinte a gazdaság, a piacok és „a globális gazdasági rendszerek alapelvei” „veszélybe kerültek”, miközben az Egyesült Államok – Londonhoz hasonlóan – győzelmet hirdetett a hidegháborúban, és később a Föld isteneinek hitték magukat, akiknek nincs kötelessége, csak érdekük.

„Új hatalmi központok megjelenését és egyre növekvő előtérbe helyezését” látta, miközben a nagyhatalom köré épülő „régi világrend” „természeténél fogva instabil”.

kep 2022 06 17 180533161

A világ igazán forradalmi tektonikus változásokat lát a geopolitikába” – mondta a szentpétervári gazdasági fórum résztvevőinek Putyin, hozzátéve: „Már nem lehet figyelmen kívül hagyni”, hogy a globális politika, a világgazdaság, a technológia és a nemzetközi kapcsolatok „tektonikus” elmozdulásai „alapvető, egyértelműen kérlelhetetlen változásokkal járnak”.

„Tévedés lenne azt hinni, hogy ezekben a zűrzavaros változásokban egyszerűen ki lehet szállni, és akkor minden úgy lesz, ahogy volt. Úgy tűnik, hogy bizonyos nyugati országok uralkodó elitje éppen abban az illúzióban akar dolgozni, hogy figyelmen kívül hagyja a nyilvánvalót. Azt hiszik, hogy a nyugat, a globális politika és gazdaság uralma állandó – de semmi sem örök”

Putyin szerint a nyugati szövetségesek számára a világ többi része az ő játszóterük.

pupp

A nyugati országok ezeket az országokra saját „gyarmatukként” és „másodrangúként” kezelik – mondja, hozzátéve: Ez a természete a jelenlegi nyugati oroszfóbia rohamának, valamint az Oroszország elleni rendszeres szankcióknak.

Az orosz államfő „kétélű fegyvernek” minősítette az ország ellen bevezetett szankciókat, és szerinte a nyugati országok fontolgatják, hogy „nem csak Oroszországgal szemben, hanem minden olyan országgal szemben is szankciókat vezessenek be, amelyek „kiesnek a kegyeikből”.

Az Egyesült Államokban az áruk, az élelmiszerek és a villamos energia, valamint az autóüzemanyag ára emelkedik. Az európaiak életszínvonala csökken, és vállalkozásaik veszítenek versenyképességükből.

kep 2022 06 17 115421012

Putyin szerint az Európai Unió „teljesen elvesztette szuverenitását”, és „valaki más zenéjére táncol”.

A globális élelmiszerválsággal kapcsolatban azt állítja Putyin, hogy „Oroszország természetesen nem okolható, bár a nyugati országok megpróbálják ránk hárítani a felelősséget, mindazt, ami a világgazdaságban történik.”

Putyin beszédében az Ukrajna elleni invázióra is kitért. Szerinte nehéz döntés volt Oroszország számára, hogy elindítja az úgynevezett „különleges katonai műveletet”, de „rájuk kényszerítették”.

kep 2022 06 17 180602320

A támadással Putyinnak az volt a célja, hogy megvédje „népüket”, a kelet-ukrajnai donbászi népet, ugyanakkor továbbra is határozottan elítéli és megalapozatlan vádnak tartja, hogy „népirtásnak vetik alá” az ukránokat.

Oroszország egy erős, szuverén nemzetként kezdődő korszakba lép. Határozottan ki fogjuk használni a jelenlegi idők nyújtotta kolosszális lehetőségeket, és még erősebbek leszünk. Nyilvánvaló, hogy a szabályokat, az új világrend lényegét erős szuverén államok határozzák meg.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Blikk