2022 december 4 vasárnap
KezdőlapÉrdekességekRendkívüli: Kína törölte a Covid-adatokat a korai vuhani járványról

Rendkívüli: Kína törölte a Covid-adatokat a korai vuhani járványról

-

Amióta kitört a koronavírus járvány mindenki arra a kérdésre keresi a választ, hogy honnan is jöhetett?! Rengetegen találgatnak, sokan pletykálnak ezzel kapcsolatban, de egyértelmű, egyenes válasz soha, sehonnan sem érkezik. Mindenki mutogat a másikra, kamu históriákat találnak ki, mert így egyszerűbb. Korábban csak annyi információnk volt, hogy a kínai Vuhan városában fedezték fel először, s onnan terjedt el a világban. Arról azonban mélyen hallgatnak, hogy ez egy laboratóriumban készült vírus, vagy valamilyen állat fertőzte meg az embereket.

Most viszont újabb érdekes hírrel érkeztünk. Jesse Bloom professzor a keddi nap folyamán tette közzé a “Törölt és helyreállított szekvenálási adatok, mely fényt derít a korai vuhani SARS-CoV-2 járványra” című tanulmányát.

Arról számolt be, hogy Kína törölte a Vuhanban lévő korai esetekre vonatkozó kulcsfontosságú Covid-adatokat, hogy eltüntessék, elfedjék annak létezését. Arról is szó esett, hogy a vírus még azelőtt terjedt el, mielőtt észlelték volna Vuhan városának piacain.

Tanulmányában azt állítja, hogy SARS-CoV-2 szekvenciákat tartalmazó adatkészletet a járvány elején törölték a Nemzeti Egészségügyi Intézet Szekvencia Olvasás Archívumából.

“A SARS-CoV-2 eredetét és korai terjedését továbbra is rejtély övezi” – mondta Bloom.

“Helyreállítom a törölt fájlokat a Google Cloud-ból, és rekonstruálom 13 korai járványos vírus részleges szekvenciáját” – folytatta a professzor.

Hozzáteszi, hogy “nincs elfogadható tudományos oka a törlésnek”, de azt gyanítja, hogy azért törölték őket, hogy eltüntessék a nyomokat.

“Az a tény, hogy egy ilyen informatív adathalmazt töröltek, túlmutat a visszanyert szekvenciákból gyűjtött adatokon. A vuhani korai járóbetegek mintái aranybányát jelentenek mindenkinek, aki meg akarja érteni a vírus terjedését.

Már a részleges szekvenciák elemzése is árulkodó, de még egyértelműbb és informatívabb lett volna a minták teljes szekvenálása, mint a részleges szekvenciák titkos törlése.”

A jelentésben állítja, hogy voltak olyan esetek, amiket még a kitörés előtt rögzítettek. A professzor tanulmánya miatt, most az Egészségügyi Világszervezet (WHO) teljes körű vizsgálatot rendelt el a járvány eredetét illetően, Joe Biden elnök pedig még alaposabb nyomozást rendelte el.

Kína mindeddig december 8-át jelölte meg a vírus kitörésének legkorábbi időpontjának.

Ezek is érdekelhetnek