2022 május 25 szerda
KezdőlapÁllatokRitkán látott horrorhalat sodort partra a víz Kaliforniában

Ritkán látott horrorhalat sodort partra a víz Kaliforniában

-

A sekélyebb vizekben ritkán találkozni ilyen borzasztó külsejű lénnyel. A tűhegyes fogú, focilabdára emlékeztető testű hal múlt hét pénteken sodródott partra Kalifornia partjainál.

A fekete színű, tátott szájú halat a Crystal Cove State Park területén, Laguna Beach-en találták a homokban. A park közösségi oldalán osztotta meg az állatról készült fotót, aminek angol neve “futballhal”, magyarul pedig korbácsoshalként ismert.

Az élőlény egy horgászhal fajta, ami bőrlebennyel vadászik kisebb halakra. Külseje rémisztő, ugyanis széles, hegyes fogakkal rendelkezik, de általában nem található meg a sekélyebb vizekben.

“Egy igazi, épségben maradt horgászhal nagyon ritka látvány és nem tudni, ez a példány hogy kötött ki a parton” – írta a nemzeti park posztjában.

A horgászhalak körülbelül kétszáz fajtája a mély óceánokban él és onnan nem is nagyon merészkednek feljebb. Mérete és a fején található, antennaszerű kinövés azt árulja el, hogy a partra vetődött hal nőstény, amely a mélyben világítva csalogatja magához prédáit.

A korbácsoshalak hím tagjainak nincs antennája és létezésük egyetlen célja a szaporodás. A hím a fogával csimpaszkodik a nőstényre és tulajdonképpen élősködik rajta. Egyesül a nősténnyel addig, amíg semmi más nem marad belőle, mint a hímivarszervei, amikkel szaporodik.

A Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Osztály tudományos célokra megőrzi az állat testét.

Ezek is érdekelhetnek