2022 szeptember 28 szerda
KezdőlapÉrdekességekRöntgenfelvétellel akarja felhívni a szülők figyelmét egy ausztrál orvos a félrenyelés veszélyeire

Röntgenfelvétellel akarja felhívni a szülők figyelmét egy ausztrál orvos a félrenyelés veszélyeire

-

A kisgyerekeknek nem csak az apró játékok, pénzérmék, mágnesek és egyéb kisméretű tárgyak okoznak fulladásos problémákat, hanem bizony a gyümölcsök és a zöldségek is veszélyt jelenthetnek számukra.

Cikkünk egy édesanyáról szól, akit Angela Henderson-nak hívnak, az asszony szabadidejében blogot vezet az interneten és a minap egy nagyon érdekes dologról számolt be. Megosztott egy röntgent felvételt egy kisfiúról, akinek egy szőlőszem akadt a torkán. Ezzel a képpel fel szeretné hívni minden szülő figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljenek gyermekükre étkezés során, mert előfordulhat, hogy valamilyen élelmiszertől fulladásos problémák alakulhatnak ki.

A nő egyébként két kisgyermek édesanyja, valamint orvosként dolgozik egy ausztrál kórházban. Egyik nap egy öt éves kisfiút hoztak be, akit azonnal megröntgeneztek. Kiderült a felvételből, hogy a kisfiú torkán valami kerek alakú tárgy szorult meg. A képet feltöltötte a közösségi oldalra, majd azt írta hozzá: Tudod mi ez? Egy szőlőszem.

Szerencséje volt a kisfiúnak, hogy volt még annyi hely, hogy levegőt tudjon venni. A gyümölcsöt csak orvosi beavatkozással tudták eltávolítani, ehhez pedig érzéstelenítőt használtak.

Miért fontos félbevágni a szőlőszemeket?

Igaz, hogy nem sokan tudnak róla, de a szőlő az egyik legveszélyesebb gyümölcs, ami fulladáshoz vezethet. Alakja és mérete tökéletesen el tudja zárni a légutakat, aminek következtében súlyos problémák alakulnak ki. Előfordul, hogy sebészeti beavatkozás nélkül nem tudják eltávolítani a sima és rugalmas felülete miatt.

 

Statisztikai adatok szerint az egyik fő oka az öt évnél fiatalabb gyermekek hirtelen történő elhalálozásának nem más, mint a fulladás. Amerikában, minden ötödik nap elhuny egy kisgyermek fulladás miatt. Ám ez egy olyan dolog, amit nagyon könnyen meg lehet előzni, ha a szülők, rokonok, iskolai és óvodai alkalmazottak odafigyelnek a gyerekekre étkezés során.

A nonprofit szervezetek már arra ösztönzik a gyártókat, hogy tüntessék fel valamilyen jelzéssel, hogy az adott élelmiszer veszélyes a gyermekekre nézve. Ezáltal a szülő sokkal nagyobb elővigyázatossággal fogja azt kezelni. Ennek köszönhetően lesznek olyan élelmiszerek, melyeket a szülők felbontás után egyből felaprítanak a gyereküknek.

Például, ha gyermeked szereti a koktélparadicsomot, azt is el kell vágni félbe, nehogy véletlenül valami baj történjen.

A szőlőn és a paradicsomon kívül számos más élelmiszer van, ami veszélyezteti a gyermekek egészségét, ilyen például a cseresznye, áfonya, bogyós gyümölcsök és kisebb zöldségek. Ezeket hosszában kell elfelezni, nehogy a szélessége megakadjon a torkukon. Abban az esetben, ha nem vagy biztos benne, hogy elég kicsi darabokra vágtad fel az adott élelmiszert, inkább vágd még kisebb darabokra.

Te gondoltad volna, hogy egy szem szőlő vagy bármilyen kisebb zöldség és gyümölcs ekkora veszélyt jelenthet a gyermekek számára?

Ezek is érdekelhetnek