2022 július 6 szerda
KezdőlapHírekRusvai Miklós: "Már Magyarországon is jelen van a mutáns koronavírus"

Rusvai Miklós: “Már Magyarországon is jelen van a mutáns koronavírus”

-

Rusvai Miklós, virológus a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában beszélt többek között arról is, hogy a mutáns koronavírus már biztosan jelen van hazánkban is.

Rusvai elmondta, hogy az oltási kedv növekszik, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy nem jelentkeznek mellékhatások a már beoltottaknál. Legalábbis olyanok nem, amik aggodalomra adnának okot. Továbbá hozzátette azt is, ha Magyarországon nem gyorsítható az oltási ütem, akkor számítanunk kell a harmadik hullámra is.

A virológus azt mondta, hogy az új technológiáknak köszönhetően, amit a Pfizer és a Moderna is alkalmaz a vakcináiban, új távlatokat nyitnak meg a különböző betegségek elleni védekezésben. Vakcináik gyorsabban változtathatók, az adott vírusoknak megfelelően. Egy új oltás kifejlesztése a hagyományos módszerrel ugyanis hosszú évekbe telne. Rusvai elmondta, hogy a vakcina messenger RNS segítségével küld információkat a sejteknek, amik aztán termelni kezdik az ellenanyaghoz szükséges fehérjét, ezzel pedig kialakítják az emberi szervezet vírussal szembeni immunképességét. Továbbá az is lényeges, hogy a Pfizer és a Moderna oltóanyagai között nincs nagy különbség, pusztán a szállítási és tárolási módszer eltérő. Tudjuk, hogy a Pfizer vakcinájának nagyon alacsony hőmérsékletre van szüksége, míg a Moderna oltóanyaga kevésbé bomlékony, ezért igényli a rendkívül alacsony hőmérsékleten történő szállítást és tárolást.

Az oltásokról Rusvai azt mondta, hogy jelenleg nem az oltási kedvvel van probléma, hanem vakcinák száma korlátozza a beadást. Az oltóanyagnak nincsenek olyan mellékhatásai, amiktől az embereknek tartania kellene, ennek köszönhetően pedig nő az oltási kedv. A szakértő azt is hozzátette, ha nem gyorsítható az oltások üteme, akkor nem kerülhető el a harmadik hullám. A harmadik hullám erősségét a virológus az első és a második hullám közé teszi, mivel úgy véli, addigra az immunitás magasabb szinten lesz az országban, illetve a magasabb hőmérséklet, vagyis a tavaszi meleg levegő befolyásolja majd a vírus terjedését. A szakértő azt is elmondta, hogy a védőoltások beadása javítja a halálozási arányt, így jelentős csökkenésre lehet számítani az elhunytak, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépre szorulók számában is.

A műsorban szó esett a brit mutáns vírustörzsről is, amiről Rusvai egyértelműen azt mondta, már biztosan jelen van Magyarországon is. Eddig 33 országban azonosították a mutáns koronavírust, köztük a környező országokban is, ezért egyáltalán nem lehet kizárni, hogy már hazánkban is vannak fertőzöttek.

Minden pozitív mintát genetikai vizsgálatnak vetnek alá, hogy azonosíthassák a mutáns koronavírus által megfertőződött betegeket.

Íme a Hír TV felvétele, a beszélgetés Rusvai Miklóssal:

Ezek is érdekelhetnek