2022 november 28 hétfő
KezdőlapCelebSelmeczi Roland ma lenne ötven éves - A színész autóbalesetben vesztette életét...

Selmeczi Roland ma lenne ötven éves – A színész autóbalesetben vesztette életét 2008-ban

-

Selmeczi Roland, ismert szinkronhang és színész 1969. október másodikán született, éppen ma lenne ötven éves.

2008. január 30-án autóbalesetben hunyt el, mindössze 38 évesen. Selmeczi színházi próba után Szolnokról Budapest irányába tartott, amikor az M5-ös autópályán elvesztette uralmát autója felett, majd az útról lesodródva átszakította a szalagkorlátot és vadkerítésnek csapódott. A színész olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem élte túl a balesetet. A tragédia következtében két kisgyereket hagyott maga után, Gergelyt és Dorottyát.

A Színház-és Filmművészeti Főiskolán diplomázott 1993-ban. Ezután csatlakozott a Vígszínház társulatához, majd szabadúszóként dolgozott, később pedig a soproni Petőfi Színház tagja lett. Szerepet kapott a Detektívet a padlásban, Orsinót játszotta a Vízkereszt, vagy amit akartokban. A nyolcadik esküdtet alakította a Tizenkét dühös emberben, valamint Stanley-t játszotta a Vágy villamosában.

Még főiskolára járt, amikor az Angyalbőrben című tévésorozatban kapott szerepet. Komolyabb filmszerepei nem voltak, de abban reménykedett, hogy a Kútfejek és az Üvegtigris részei után ezek is megtalálják őt.

Selmeczi Roland volt az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínész, közel 800 filmben hallhattuk hangját. Állandó magyar hangja volt Antonio Banderasnak, Brad Pittnek, de Robert Downey Jr.-t, Dermot Mulroney-t, Matt Dillont és Clive Owent is gyakran szólaltatta meg. Emellett ő szinkronizálta Viggo Mortensent A Gyűrűk Ura-filmekben. Az ő hangján szólalt meg Wilson a Doktor House-ban, Jack Bauer pedig a 24-ben. Halála után őket a nézőknek új hanggal kellett megszokniuk. Emlékezhetünk rá még a Sliders főszerepét játszó Jerry O’Connel magyar hangjaként, valamint James Denton (Mike Delfino) a Született feleségekben és Dominic Purcell (Lincoln) A szökés első néhány évadában az ő hangján szólaltak meg.

Özvegye, dr. Takács Melinda és gyermekei létrehozták a Selmeczi Roland Tálentum díjat. Ezt azok a negyven év alatti színészek nyerhetik el, akiknek a szakemberek kiemelkedőnek tartják munkáját. 2017-ben Horváth Illés, 2018-ban Varga Gábor és Balsai Móni, az idén pedig Szabó Máté és Nemes-Takách Kata vehették át a díjat.

“Rolandnak a színház mellett a szinkron volt a nagy szerelme. Olyan minőséget képviselt, amelyet ez a díj képes lesz életben tartani. Örülök, hogy a gyerekeimnek marad kézzel fogható emléke az apjuk után” – nyilatkozta Selmeczi özvegye.

Roland két gyermeket hagyott hátra maga után, a 24 éves Dorottyát és a 16 éves Gergelyt, akik nem folytatják édesapjuk munkáját, de szinkronizáltak már egy-két tekercset.

A baleset okát a tragédia óta sem sikerült kideríteni, azt viszont családja is alátámasztotta, hogy Roland egyik munkából rohant a másikba, túlvállalta magát. Kollégái szerint a rengeteg próba, előadás és szinkronizálás miatti hajtás kimerültséget okozhatott nála, ez lehetett a pillanatnyi figyelemzavar oka, amiért sajnos az életével fizetett.

“Az, hogy a vér szerinti apjuk nélkül kell felnőniük a gyerekeknek, borzasztó tragédia. Remélem, amit meg lehetett tenni azért, hogy a körülményekhez képest vidám legyen a gyermekkoruk, megtettem. Nem volt könnyű időszak. Máig kint vannak a képei a falon, van egy csomó videónk, amit szívesen néznek a srácok, és minden héten előkerül egy apás sztori vagy poén” – mesélte Melinda. Azt is hozzátette, hogy akárhányszor meghallja férje hangját egy filmben, még a mai napig is azonnal sírva fakad.

Családja egy videóval is megemlékezett a színészről születésnapja alkalmából:

Ezek is érdekelhetnek