2022 augusztus 8 hétfő
KezdőlapHírekSikeres vizsgát tett Keksz, Magyarország első vércukorszint-jelző kutyája

Sikeres vizsgát tett Keksz, Magyarország első vércukorszint-jelző kutyája

-

A négylábú hős, Keksz egy kétéves törpeuszkár, akinek az a feladata, hogy vigyázzon gazdájára, Hangára, aki egy hatéves cukorbeteg kislány.

Keksz az első kutya Magyarországon, aki kiszagolja gazdája vércukorszintjét és jelez is, mielőtt az leesne.

Keksz olyan, mint egy plüssállat, de valójában egy különleges segítőkutya, aki vigyáz Hangára a nap minden órájában. Hanga egy nagyon vidám és cserfes kislány, akinek életét Keksz már több alkalommal is megmentette, ugyanis a kedves kutyus ellenőrzi kis gazdája állapotát és azonnal jelez a szülőknek, ha baj van.

“Hanga mindössze kétéves volt, amikor észrevettem, hogy valami nincs rendben. Mivel a családban van diabéteszes, szerencsére felismertem a tüneteket, de ezzel együtt rettegés fogott el. Az járt a fejemben, mi lesz, ha Hanga vércukra leesik, és nem leszek ott vagy épp ott vagyok, de nem vesszük észre? A segítőkutya ötlete egy barátnőmtől jött, aki a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületnél dolgozik” – mesélte Siklóssy-Kókay Zsófia, Hanga édesanyja.

Továbbá elmondta azt is, hogy már amúgy is szerettek volna egy kutyát, de nehéz volt a választás, mert Hanga néhány fajtától kifejezetten tartott. Kekszet már az első pillanatban megszerette, hamar összehangolódtak és azóta is a legjobb barátok. Keksz folyamatosan figyel Hangára, így szinte semmi baj nem érheti a kislányt. Abban az esetben, ha a kutya érzékeli, hogy Hanga vércukorszintje nem a megfelelő, akkor szorosan lefekszik a kislány mellé, miután jelzett a szülőknek is.

“Mióta ő velünk van, és a képzése is sikeres, tudom, hogy Hanga sokkal nagyobb biztonságban van, mintha csak a szenzoros vércukormérő eszközre támaszkodnánk. Biztonságot ad nekünk ez a kutyus, aki teljes értékű családtag. Mindent megér, hogy ma már tudom, hogy Keksz is őrzi Hangát, minden pillanatban vigyáz rá. Lassan megtanulja azt is, hogy éjszaka is ellenőrizze őt, akkor pedig már nyugodtan fogok aludni” – tette hozzá az édesanya.

Keksz speciális képzésben részesült. A kutya tanítását Mányik Richárd vezette, aki a NEO Egyesület kiképzője. Mindenki számára kihívás volt a képzés, ugyanis egyedülálló volt az országban, első alkalommal képeztek ki ilyen tevékenységre egy négylábút.

“Már 2017 előtt felmerült az igény Hanga édesanyja részéről, egy vércukorszintjelző kutyára, ám hasonlót még sosem képeztünk előtte. Kekszet a szagok alapján treníroztuk, Hanga nyálmintáit kellett felismernie és jeleznie, ha az alacsony vércukorszintet jelző szagot érzi. Ez bár egyszerűen hangzik, rengeteg munka és koncentráció mindenki részéről. A képzés egyébként körülbelül két évig tartott, ma már Keksz elég biztos a dolgában, már csak arra kell megtanítani, hogy éjszaka is vizsgálja Hangát, és jelezzen a szülőknek, ha baj van” – mondta Keksz kiképzője.

Keksz egy hámot is visel munka közben, ami azt jelenti, hogy ő éppen dolgozik, így ekkor még simogatni sem lehet őt, nehogy kizökkentsék feladatából. Azonban, ha a hám lekerül, lehetőség van a simogatásra és a játékra is. Mint minden kutya, Keksz is meghálálja a törődést, szívesen ad puszit bárkinek, ha éppen nincs szolgálatban. Addig viszont csak a feladatára koncentrál.

A speciálisan kiképzett kutyák az alacsony vagy magas vércukorszint beállásakor megjelenő szag alapján érzékelik, ha baj van és segítenek elkerülni a rosszulléteket. Emellett pedig biztonságérzetet és nagy lelki támogatást is nyújtanak a diabéteszes embereknek.

Ezek is érdekelhetnek