2022 augusztus 16 kedd
KezdőlapEmberekSms-ben búcsúzott el a szüleitől a fiatal lány, aki megfulladt az embercsempészek...

Sms-ben búcsúzott el a szüleitől a fiatal lány, aki megfulladt az embercsempészek kamionjában

-

Az embercsempészet nem új keletű dolog az ázsiai országokban. Rengeteg ember van, akik hatalmas összegeket képesek kifizetni azért, hogy elmenekülhessenek egy másik országba a jobb megélhetés reményében. Minden országban megvan a lehetőség arra, hogy állampolgárságot szerezzünk és dolgozzunk, de ez egyesek számára nem opció. Számtalan országban komoly probléma az illegális bevándorlás.

Több csoport van, mely “segít” abban, hogy megszervezi és lebonyolítja a “menekülést”. Ennek a módjára viszont leginkább az “embertelen” a megfelelő jelző.

A kínai kultúrában ezt nem bűncselekménynek gondolják hanem egy óriási lehetőségnek. A Kígyófejek hálózata hírhedt embercsempész szervezet. Nem érzik magukat bűnösnek azért, mert embereket juttatnak egy idegen országba. Szerintük esélyt kapnak egy jobb és kényelmesebb életre. Népszerű célpontok Észak-Írország, Anglia és Skócia. Persze hatalmas pénzek csurognak a szállítók zsebébe. Vélhetőleg ez a fő motiváció.

A Kígyófejek hálózata összefüggésbe hozható 58 kínai halálával, akiket egy teherautóban találtak 2000-ben Doverben.

A mostani eset egy kicsit nagyobb nyilvánosságot kapott.

39 vietnámi személy próbált Ázsiából Londonba jutni, elképesztő körülmények között. Egy teherautó belsejében találtak rájuk London közelében. Senki sem élte túl. Fejenként 30.000 fontot fizettek (12 millió forint).

A vietnámi kormány információja szerint egy 26 éves lány apja értesítette a hatóságokat, hogy a lányuk eltűnt. Október 3-án indult Kínába, hogy onnan az Egyesült Királyságba juthasson. A lány egy szívszorító sms-t küldött, amikor Belgium és az Egyesült Királyság között járhattak.

“Sajnálom anya, a külföldi utam nem sikerült! Meg fogok halni, mert nem kapok levegőt!”

Az üzenet október 22-én 22:28-kor lett elküldve. Egy konténerben voltak a menekültek Belgium és Essex között félúton. A holttestekre az üzenet küldésétől számítva három órával később bukkantak egy ipari parkban.

A lány mielőtt elindult volna, felszólította a családját, hogy ne keressék és ne próbáljanak kapcsolatba lépni vele, ugyanis az embercsempészek nem engedik, hogy hívásokat fogadjni.

Egy hűtőkamionban voltak, amiben a hőmérséklet akár -25 Celsius fok is lehetett. Hideg volt és a 39 ember számára nem volt elegendő levegő.

A kamion sofőrjét letartoztatták és emberöléssel vádolták. Rajta kívül még négy embert fogtak el a rendőrök. A legsúlyosabb büntetést egy román állampolgár kapta. A két fő vádlott Ronan Hughes (41) és Gheorghe Nica (43). A román férfit 27 évre, a másikat pedig 20 évnyi börtönre ítélték emberölés és emberkereskedelem miatt. Két másik sofőr is volt. Ők 13 és 18 évet kaptak.

A legfiatalabb áldozat 19 éves volt.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek