2022 december 8 csütörtök
KezdőlapEmberekSok nő nem tudja, hogyan készüljön fel a nőgyógyászra. Ez majd segít...

Sok nő nem tudja, hogyan készüljön fel a nőgyógyászra. Ez majd segít felkészülni rá.

-

Sajnálatos módon nem minden nő van tisztában azzal, hogyan is kell elmenni egy nőgyógyászati vizsgálatra. Ezt bizonyítja egy fórum is, melyre több szülésznő és ápoló is írt már bejegyzést. Legutóbb az egyik vitát robbantott ki egy nőgyógyászati vizsgálatra érkező beteg intim területének elhanyagolása miatt.

Az egész vele kezdődött…

A vita valószínűleg nem kapott volna akkora hangot, ha a bejegyzést nem egy olyan ápolónő írja ki, aki épp gyakornok státuszban van az egyik helyi kórházban. A hölgy elkezdett panaszkodni és negatív véleményt mondani a vizsgálat közben tapasztalt szagokkal kapcsolatban. A nő bejegyzése azonnali felháborodást váltott ki a tapasztalt szülésznők és ápolónők körében.

Többen is azt írták, ha nem tetszik neki a munka akkor nyugodtan el lehet menni egy illatszer boltba dolgozni.

De, hogyan is kell felkészülni egy nőgyógyászati vizsgálatra?

A páciensek tudatlansága néha riasztó lehet. Az internetfelhasználók rámutattak arra tényre, hogy nagyon sok nő nincs tisztában azzal, hogyan is kell megjelenni egy ilyen vizsgálaton, milyen intim higiéniai lépéseket kell megtenni előtte. Mivel senki sem mondja el előzetesen a pácienseknek, hogy mire kell odafigyelni így tudatlanul állnak az egész helyzet előtt. Természetesen ez kínos pillanatokat von maga után.

“Legutóbb egy 20 éves szűz leányzó sétált be a klinikára, akit édesanyja küldött el nőgyógyászati vizsgálatra. Mikor megkérdezte, hogy miből áll egy ilyen vizsgálat egyből megtorpant. Mondta, hogy ő nem is akar babát ezért nincs szüksége ilyen kellemetlen vizsgálatokra. Végül nem ment bele a vizsgálatba, hanem sarkon fordult és kiment.” – mesélte Kamila Pijanowska varsói szülésznő.

Nagy valószínűséggel a leány nem volt testileg, lelkileg, illetve higiéniailag felkészülve egy ilyen vizsgálatra. Ám nemcsak a fiatalabb generáció, hanem az idősebbek sem mindig tudják, hogy mindig meg kell fürdeni a vizsgálat előtt. Mivel ez elmarad ezért sokan visszautasítják az egész procedúrát.

Ez a probléma mind a magánklinikákon, mind az állami kórházakban nagy problémát okoz. Egy szülésznő azt mesélte, hogy volt egy olyan páciens, aki ragaszkodott ahhoz, hogy bugyit viseljen mikor műtik. Sőt, azt is elmesélte, hogy amikor egy kismama szülni jön, akkor az intim területei nem épp a leghigiénikusabb állapotban vannak, viszont a megjelenésük olyan, mintha esküvőre mennének.

Mindegyiken póthaj, műszempilla, smink, esetleg műköröm van, ám csak akkor derül ki a csúnya valóság, mikor fel kell mászniuk a szülőszékbe és szét kell tenniük a lábukat.

Ez hogyan lehetséges? Ismét annak a ténynek köszönhető, hogy a nők nem tudják, hogyan kell gondoskodni az intim területek higiéniájáról.

Ez a tudatlanság pedig nem a kortól függ! Fiatal lányok, tamponokkal az alfelükön jöttek nőgyógyászati vizsgálatra, és olyan idős hölgyek is kerültek már az asztalra, akiknek különböző szennyeződés volt látható az intim területén.

Az ilyen jellegű vizsgálatokra mindig minden körülmények között tisztán, frissen zuhanyozva kell érkezni és az intim területeket is megfelelően kell karban tartani. Jelen esetben a szőrszálakról is beszélünk hiszen ezekben nagyon sok piszok, kosz és baktérium tud megtapadni, amik negatív hatással vannak eme területre. Ha valaki épp a havi ciklusát tölti illik megvárni, míg elmúlik a vérzés.

Ezeknek a kórházi dolgozóknak néha nagyon nehéz ezeket a helyzeteket megfelelően kezelni. Próbálnak tapintatosak lenni, hogy a páciens ne jöjjön zavarba, mert elküldik őket az illemhelyre, hogy hozzák rendbe magukat. A legjobb az lenne, ha minden orvosi vizsgálat előtt el lenne mondva, hogyan is kell tisztességesen megjelenni. Ezzel a kínos pillanatok számát nagy mértékben lehetne csökkenteni.

Ti mit gondoltok erről? Hogyan lehetne elkerülni az ilyen kellemetlen perceket a rendelőkben? Ti, mindig rendbe teszitek magatokat vizsgálat előtt? Magatoktól jöttetek rá, hogyan lenne célszerű oda elmenni? Osszátok meg velünk a tapasztalataitokat.

Ezek is érdekelhetnek