2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapÉrdekességekSokan állítják, hogy evés közben nem szabad inni. Most megtudhatod mi az...

Sokan állítják, hogy evés közben nem szabad inni. Most megtudhatod mi az igazság!

-

Gyakran hallani egészséggel kapcsolatos műsorokban, hogy evés közben nem célszerű folyadékot is bevinni. Vannak, akik azt állítják, hogy a víz hígítja a gyomorsavat. Mások szerint ez hozzájárul az elhízáshoz és vannak olyanok, akik azt mondják, hogy a folyadék egyszerűen kitolja a még meg nem emésztett ételt a gyomorból. De tényleg ennyire ártalmas lenne a víz?

Mi történik az étellel és a vízzel a gyomorban?

Az emésztési folyamat már a szájüregben elkezdődik, amint az étel érintkezik a nyállal. Ezután a gyomorba kerül, ahol keveredik a gyomorsavval. Az étel átlagosan kb. 4 órán keresztül emésztődik itt, mielőtt un. gyomorpéppé alakul.
Ezzel szemben 3 dl víz csak 10-15 percig van a gyomorban. Tehát azt már tudjuk, hogy a folyadék nem fogja kilökni az ételt a gyomorból, hanem gyorsan áthalad azon.

A folyadék nem csökkenti a savasságot.

A szervezetünk egy nagyon jól és hatékonyan működő “gépezet”. Ha a gyomor úgy “érzi”, hogy valamit nehezen tud megemészteni, több savat és enzimet fog termelni. Még ha több liter vizet is iszol, az sem befolyásolja a gyomorsavat.
Megemlítendő, hogy vannak viszont olyan ételek, amik csökkenthetik a gyomorsavat, de a tanulmányok kimutatták, hogy ilyenkor gyorsan helyreáll a szintje.

A folyadék nem befolyásolja az emésztés sebességét.

Egyszerűen semmilyen tanulmánynak és kutatásnak nem sikerült bebizonyítania azt az állítást, hogy a folyadék a belekbe lökné az ételt még mielőtt az teljesen megemésztődne. Azonban azt igen, hogy a folyadék sokkal gyorsabban áthalad a szervezeten, mint a szilárd étel, viszont ez nem befolyásolja az emésztés sebességét.

Tehát ihatunk evés közben?

Az égvilágon semmi bajunk nem lesz, ha evés közben iszunk is. Sőt, a víz lágyítja az ételt.
Mi több, kutatások kimutatták, hogy kifejezetten előnyös, ha evés közben iszunk, hiszen hozzájárul a teltségérzethez, ami következtében kevesebbet eszünk.

Ezek is érdekelhetnek