2022 május 25 szerda
KezdőlapÉrdekességekSokan lenézik a dolgos embereket, pedig bármelyik diplománál többet ér a józan...

Sokan lenézik a dolgos embereket, pedig bármelyik diplománál többet ér a józan paraszti ész!

-

“Fiam, azt állítod, hogy csak a diplomás és felsőfokú végzettséggel rendelkezők lendítették fel az országot, hogy csak a művészek és a tudósok vitték sokra és a “parasztok” semmivel nem járultak hozzá, mert tanulatlanok voltak? Ha te mind ezt gondolod, akkor ideje egy kicsit elbeszélgetnünk a dolgokról.

Akit te tanulatlan “parasztnak” hívsz, akár két diplomát is kaphatott volna egyszerre, mert állatokat tenyésztett és nemesített. Az országban élő “parasztok” más-más állatfajokat tartottak így alakult ki a tájegység szerinti állatállomány, ami kompatibilis volt a térség adottságaival, például hőmérséklet, csapadék, talajvíz, növényzet… stb.

Képes volt 12 szarvasmarhát kitenyészteni, amiből ma már csak egyet ismer a köztudat, a magyar tarkát, mert az emberek meggondolatlanul kereszteztek több fajt, aminek köszönhetően eltűntek az ősi állatok.

Az a tanulatlan “paraszt” jobban értett a gyümölcstermesztéshez, mint a mai kutatók, akik már mesterséges úton próbálják előállítani a gyümölcsöket. A “parasztnak” nem kellett lepermeteznie a fáit, nem kellett attól félnie, hogy megbetegszik. Míg ma olyan anyagokkal kezelik a gyümölcsöket, amik egyáltalán nincsenek jó hatással az emberi szervezetre. Ezen kívül mesterséges körülmények között tartják, hogy ne induljon be a korai rohadás. Ezért járna neki legalább egy növénytermesztő diploma.

Ezen kívül logisztikai, közgazdász, raktározási diplomát is kaphatna, ugyanis előre meg kellett határoznia, hogy mennyi élelmet és gabonát kell az adott évre kitermelnie, hogy a téli időszakban ne szenvedjenek hiányt. Sőt, tartalékokat is kellett termelnie, ha esetleg mégse lenne elég az alapjáraton kitermelt élelem. Annak érdekében, hogy jó minőségű étel kerüljön az asztalra, minőségi alapanyagok és vetőmagok kellettek hozzá.

Ez még semmi, hiszen minden évben gondoskodnia kellett bizonyos állatok levágásáról és azok feldolgozásáról, annak eltárolásáról… stb. Ezért a tevékenységért igencsak megérdemelne egy hentes bizonyítványt.

Ez a tanulatlan “paraszt” csak nagyon ritkán járt orvoshoz, mondhatni akkor, mikor valóban indokolt volt. Egy kis nátha nem döntötte úgy le a lábáról, mint a mai embereket. Nem ment kórházba szülés miatt sem, mert otthon minden feltétel adott volt, hogy világra hozza a gyermeket. Bizonyos betegségekre saját maga készített gyógyfüvekből gyógyszert. Ez megint csak felér egy orvosi valamint gyógyszerész diplomával és végzettséggel.

Most már érted fiam, hogy akit te tanulatlan “parasztnak” gondolsz az valójában az élet iskolájába járt minden egyes nap és onnan tanult meg mindent, ami az életben maradáshoz szükséges?

Ezek is érdekelhetnek