2022 december 4 vasárnap
KezdőlapEmberekSose zavarj el magadtól egy segítőkutyát, mert valószínű a gazdája nagy bajban...

Sose zavarj el magadtól egy segítőkutyát, mert valószínű a gazdája nagy bajban van

-

A kutyák igazi kincsek. Rengeteg ember rajong értük, mindegy, hogy nagyok vagy kicsik. Sokan el sem tudnák képzelni az életüket egy négylábú nélkül, hiszen olyan, mint egy családtag. Ezek az állatok képesek vigaszt nyújtani, ha szomorú vagy, veled együtt örülnek, ha valami jó dolog ér, sokat lehet velük játszani, túrázni, be lehet őket tanítani különböző trükkökre, mutatványokra, és a legfontosabb, hogy garantálják a mentális egészséget. Tanulmányok szerint a kutyák rengeteget segíthetnek abban, hogy stresszmentes, kiegyensúlyozott és boldog életet élj. Ezen kívül pedig nagyon okosak, és munka kutyáknak is alkalmasak. Biztos te is láttál már rendőrségi bevetés során kutyákat, akik egyébként különböző dolgokra vannak kiképezve. Nélkülük olykor a rend éber őrei is tehetetlenek lennének. Viszont nem csak ebben a szakmában tevékenykednek. Többet terápiás kutyának nevelnek, illetve vakvezetőnek és egyéb segítőnek.

Akiket munka és az emberek segítése miatt képeznek ki, nagyon fegyelmezettek, és nem igazán lehet őket kizökkenteni. Ők mindig ott vannak gazdáik mellett még akkor is, ha különböző ingerek érik őket. Egy vakvezető kutya például tökéletesen tudja, hogy mikor, hol, milyen jelzésre lehet átkísérni a gazdit egyik oldalról a másikra. Tudják melyik hang, mit jelent és azokra, hogyan kell reagálni, ha pedig bármi baj éri az embert, akkor azonnal cselekednek.

Ezeket az ebeket viszont nem úgy kell kezelni, mint a hobbi célra tartott kutyákat. Őket munka során egyáltalán nem szabad sem dicsérni, sem jutalomfalattal illetni, sem pedig simogatni. Tudni kell ezekről az állatokról, hogy egyáltalán nem bántják az idegen embereket, ha pedig odamenne hozzád egy, az annak a jele, hogy segítséget kér tőled. Kiképzésük során megtanítják nekik, hogyha gazdájuk elájul, elesik, akkor azonnal keresni kell egy embert, aki segítséget nyújthat.

A minap futótűzként terjedt egy bejegyzés a közösségi oldalon, ahol egy hölgy elmesélte mi történt vele. Neki is van egy segítőkutyája és egyik nap véletlenül megbotlott, majd arccal előre esett és a betonon feküdt. Kutyája egyből érzékelte mi történt, és azonnal ment, hogy segítséget kérjen. Szerencsére a hölgy nem sérült meg, nem veszítette el az eszméletét sem, amint tudott felállt és nézte merre lehet kutyája. Látta, hogy egy kicsivel távolabb egy nő nagyon hadonászik, mert el akarja hessegetni az előtte álló kutyát.

Mivel a nő nem volt tisztában azzal, hogy a kutya miért is csinálja ezt vele, ezért azt gondolta meg akarja támadni, de semmi ilyesmiről nem volt szó. Annak ellenére, hogy a történet jól végződött, még nem jelenti azt, hogy máskor, mással is ugyanígy lesz majd. Mert ebben a helyzetben is a kutya tette, amire megtanították, mégsem kapott senkitől segítséget. Fontos, hogy tudjuk milyen jelzésekre kell figyelnünk, mikor egy kutya odajön hozzánk. Ha mindent megtesz annak érdekében, hogy felhívja magára a figyelmünket és azt a jelzést adja, hogy kövessük, akkor valószínű gazdája bajban van és segítségre szorul.

Mivel a történetet már több ezren látták ezért az ilyen kutyákat kiképző emberek arra gondoltak, hogy nagyon hasznos lenne mindenki számára, ha tudnák, hogyan is adnak jelzést a segítőkutyák. Őket nem ugatásra, csaholásra vagy ugrálásra tanítják, hanem arra, hogy bökjék meg az orrukkal azt a személyt, akinek a segítségét kérik. Ezek a kutyák a “Hol?” kérdőszót is tökéletesen megértik. Ha viszont nem adsz semmilyen válaszreakciót, akkor fogják magukat odébbállnak és keresnek más embert. De ha egy kutya ezt teszi veled, akkor ne hagyd figyelmen kívül, mert lehet, hogy ember életet menthetsz meg.

Ezek is érdekelhetnek