2022 november 28 hétfő
KezdőlapEmberekSvájci tudósok módot találtak a rákos megbetegedések korai jeleinek diagnosztizálására

Svájci tudósok módot találtak a rákos megbetegedések korai jeleinek diagnosztizálására

-

Mennyi életet lehetne megmenteni, ha sikerülne a súlyos betegségeket időben észlelni és diagnosztizálni. Erre a pillanatra viszont már nem sokat kell várni, ugyanis néhány svájci származású tudós egy nagyon egyszerű és biztonságos módszert fedezett fel és fejlesztett ki a veszélyes betegségek diagnosztizálására, így még időben fel lehet ellenük venni a harcot.

Ezzel a cikkel csak remélhetjük, hogy a felfedezés jobbá és könnyebbé teszi az emberek életét, és téged is fontos, és hasznos információk birtokába fog juttatni.

A rákos megbetegedés egyik riasztó tünete az úgynevezett hiperkalcémia, ami a vér megemelkedett kalciumszintjét takarja. A svájci tudósok viszont olyan típusú sejteket fejlesztettek ki, melyek elsötétülnek ha a beteg hiperkalcémiában szenved… ez az aprócska jel pedig előre figyelmeztet így még időben meg lehet fogni a betegséget.

Annak érdekében, hogy kiderítsék valóban hatásosak ezek a sejtek, egy kísérletet végeztek, ahol mind beteg, mind egészséges egerekbe beültették őket. A sejtek elsötétültek, ha azt érzékelték, hogy az állat rákos megbetegedéssel küzd, ezzel szemben az egészséges rágcsálók bőrén semmilyen elváltozás nem jelentkezett.

Martin Fussenegger professzor a bázeli egyetemen saját tanulmánya keretén belül egy csapat segítségével orvosbiológiai tetoválást készített. A speciális, láthatatlan implantátumot bőr alá rejtették, hogy semmilyen körülmények közt ne legyen zavaró. Amikor a vér kalciumszintje emelkedni kezd, a tetoválás pigmenteket kezd előállítani, mely sötét foltot jelenít meg a bőrön.

Ez a különleges “tetoválás” segít felismerni a rák négy típusát, beleértve a mellrákot, tüdőrákot, prosztatarákot, vastagbélrákot.

A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy a hiperkalcémia egyéb súlyos betegség általános jele is lehet, melyek amúgy tünetmentesek.

Ha sikerülne az emlőrákot időben diagnosztizálni a gyógyulás esélye 98%-ra kúszna fel. Ha viszont a daganatot nem tudják időben észlelni, akkor négy nő közül csak egynek van esélye a gyógyulásra.

Sajnálatos módon a legtöbb ember már csak a betegség kései szakaszában keres fel orvost, amikor már szinte lehetetlen felvenni vele a harcot. Az elhalálozás megelőzése érdekében fontos, hogy korán legyenek ezek a betegségek észlelve!

Ahhoz, hogy embereken is alkalmazhassák még rengeteg, drága klinikai vizsgálatot kell vele végezni. A teljes kutatási folyamat akár 1 évtizedet is igénybe vehet, viszont megéri rá várni.

Ti mit gondoltok van rá esély, hogy időben észleljük a rákos megbetegedéseket?

Ezek is érdekelhetnek