2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességekSzakértők szerint a nyitott ablaknál alvás megakadályozza, hogy elkapjuk a koronavírust

Szakértők szerint a nyitott ablaknál alvás megakadályozza, hogy elkapjuk a koronavírust

-

Általában a nyári hőségben mindannyian nyitott ablaknál alszunk, hiszen a lakásban már elviselhetetlen a meleg. Most azonban azok járhatnak jobban, akik bírják a hideget és télen is nyitva hagyják a hálószobájuk ablakát. Azonnal eláruljuk azt is, hogy miért. A koronavírus sajnos továbbra is életünk része és esély sincs rá, hogy még az idén visszavonulót fúj.

Nos, a legtöbben nyáron nem akarjuk, hogy agyon csipkedjenek a szúnyogok, az ősz kezdetén és télen tartunk a megfázástól, így reggel kiszellőztetünk, de éjszakára nem szokásunk nyitva hagyni az ablakokat, még résnyire sem. Pedig a szakemberek szerint a hűvös levegő áramlása jótékony hatással lehet a koronavírus elleni harcra.

Az éjszakai ablaknyitásnak viszont számos egészségügyi előnye van. Brit tudósok bebizonyították, hogyha éjszaka szellőztetünk, vagyis nyitva hagyjuk az ablakot, akkor jelentősen csökkenthetjük a COVID-19-fertőzés kialakulásának kockázatát. Ez azt jelenti, hogy a gyakori szellőztetés segít abban, hogy ne kapjuk el a vírust. Körülbelül ötven százalékkal csökkenti a fertőzés kialakulását a szervezetben.

Linda Bauld professzor, az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi szakembere ismertette, mik a gyakori szellőztetés előnyei. A professzor is kiemelte, hogy a megelőzés a legfontosabb, amit a gyakori kézmosással, távolságtartással, maszkviseléssel és gyakori szellőztetéssel érhetünk el. Az éjszakai ablaknyitás javítja az alvás minőségét, mivel nem lélegzünk be túl sok szén-dioxidot.

A SARS-CoV2 koronavírus bizonyítottan a légutakon terjed a legjobban és legkönnyebben. Persze a téli szellőztetés nem jelenti azt, hogy meg kell fagynunk, hiszen ilyenkor az időjárás nem túl kedvező.

Sőt, a túl sok hideg levegő megfázáshoz és egyéb egészségügyi panaszokhoz, megbetegedésekhez vezet. Éppen ezért nem szabad hagynunk, hogy a levegő tizennyolc fok alá csökkenjen. A szakemberek szerint a gyakori szellőztetés nagyon fontos lépése annak, hogy megakadályozzuk a koronavírus-járvány harmadik hullámát.

Ezek is érdekelhetnek