2022 június 27 hétfő
KezdőlapEmberekSzerinted melyik irányba megy a ló? - A válaszod elárulja, hogy a...

Szerinted melyik irányba megy a ló? – A válaszod elárulja, hogy a jobb vagy a bal agyféltekéd a dominánsabb – Íme a videó

-

Megjelent egy új elgondolkodtató optikai feladvány, melyen egy fekete-fehér ló látható, aki vagy előre vagy hátrafele sétál. A kérdés az, hogy Te hogyan látod?! A véleményed szerint előre vagy hátrafele megy a ló. A válaszod nagyon sokat elárulhat arról, hogy neked mely agyféltekéd dominál jobban.

Julia Bradbury televíziós személyiség szerint eme teszt segítségével könnyedén kiderítheted, hogy neked mely agyféltekéd a dominánsabb. A rejtélyes klipet maga Julia tette közzé Twitteren, melyhez azt írta:

“Neked a bal vagy a jobb agyféltekéd a dominánsabb?”

De mit is jelent ez a laikusoknak?

A bal és a jobb agyfélteke gyakran tükrözi egy adott ember személyiségét és gondolkodásmódját. Eme elméletet először a 60-as években fedezték fel. E szerint a jobb és a bal agyfélteke különböző módon működik.

A Nobel-díjas Roger W. Sperry pszichobiológus úgy vélte, hogy az egyik agyfél sokkal dominánsabb, mint a másik. Egyes elméletek és kutatások szerint a jobb agyféltekés emberek kreatívabbak és intuitívabbak. Ezeket az emberek gyakran olyan embereknek tartják, akik megérzésük vagy érzelmeik révén tapasztalják meg a világ dolgait.

Roger W. Sperry

Ezek az emberek tele vannak ötletekkel, tervekkel. Sokkal kreatívabbak, mint akiknek a bal agyféltekéje a dominánsabb és a művészetek terén is jobban jeleskednek.

Azok az emberek, akiknek a bal agyféltekéje dominánsabb, gyakran elemzőbbek és nagyobb hangsúlyt fektetnek a részletekre és a logikára. Ezen személyek jobban konyítanak a matematikához és jobbak például az olvasásban valamint az írásban.

Szóval ha te úgy látod a lovat, mintha hátrafele menne, akkor tudd, hogy a jobb agyféltekéd a dominánsabb ennek tükrében pedig kreatívabb valamint művészibb beállítottságú vagy. Ha pedig előrefele látod menni, akkor logikusabb gondolkodású vagy

Az utóbbi években azonban a tudósok úgy vélik, hogy az agy működése ennél sokkal összetettebb és bonyolultabb. Az agy egyszerre dolgozik és különböző feladatokat tudnak ellátni.

Carl Zimmer tudományos író a Discover magazin cikkében kifejtette:

“Carl Zimmer tudományos író a Discover magazin cikkében kifejtette: „A bal agyfélteke például a szavakat alkotó hangok kiválasztására és a kifejezés szintaxisának kidolgozására specializálódott, de nem rendelkezik monopóliummal a nyelvfeldolgozásban. Ezzel szemben a jobb agyfélteke érzékenyebb a nyelv érzelmi sajátosságaira és ráhangolódik a beszéd lassú, intonációt és stresszt hordozó ritmusára”

Carl Zimmer

Persze nemcsak ez az egy optikai csalódás van, ami képes megtéveszteni az olvasókat. 2015-ben eme ruha fotója futótűzként terjedt a neten, miután az emberek nem tudták eldönteni, hogy milyen színű is valójában, Kék-fekete vagy fehér-arany. Alig egy hét alatt 10 millió ember tweetelt a ruha kapcsán. Végül kiderült, hogy a ruha valójában-fekete-kék színű.

Egy másik optikai csalódásban a közösségi média rajongói megosztottak voltak azzal kapcsolatban, hogy ez az edzőcipő szürke-türkiz, vagy rózsaszín-fehér. Te mit gondolsz?

Ahogy ezt a képet nézed, úgy tűnhet mintha a pontok mozognának a képen. így szinte lehetetlen egyszerre észrevenni azt a 12-t.

Te melyik irányba láttad menni a lovat?

Ezek is érdekelhetnek