2022 december 2 péntek
KezdőlapHírekSzlovéniában a koronavírus-járvány idejére 30%-kal csökkentik a miniszterek és képviselők bérét

Szlovéniában a koronavírus-járvány idejére 30%-kal csökkentik a miniszterek és képviselők bérét

-

A koronavírus-járvány idejére a szlovén kormány úgy határozott, hogy harminc százalékkal csökkenti a tisztségviselők munkabérét, köztük a miniszterekét és a parlamenti képviselőkét. Ezt Janez Jansa, miniszterelnök jelentette be, miközben gazdaságélénkítő csomagját ismertette.

A törvénycsomag véglegesítésére várhatóan pénteken kerül sor, majd a kormány küldi tovább azt jóváhagyásra a parlamentnek.

A harminc százalékos bércsökkentés nemcsak a politikusokra vonatkozik, hanem az igazságügyi tisztségviselőkre, valamint az állami részesedéssel rendelkező vállalatok felügyelő bizottsági tagjaira is.

A kormányzati csomag lépései között szerepel, hogy a kényszerszabadságra küldött és táppénzen lévő alkalmazottak után a kormány továbbra is fizeti a járulékokat és hozzájárulásokat.

Ezenkívül az egészségügyi dolgozók, a polgári védelmi szervezetek, illetve a más kulcsfontosságú szolgálatok pedig tíz és kétszáz százalék közötti illetménykiegészítésben részesülnek.

Akik a koronavírus-járvány miatt és az amiatt létrehozott korlátozások miatt nem járhatnak munkába, továbbra is ugyanolyan státusszal és jogokkal rendelkeznek, mint azok, akik elveszítették állásukat. A legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők rendkívüli nyugdíj-kiegészítést kapnak majd.

A kisvállalkozóknak az állam a minimálbér hetven százalékának megfelelő havi jövedelmet ad, ami után nem járulékot fizetni, sőt, a havi jövedelemadó-előlegtől is eltekint.

A szlovén kormány bevezet egy úgynevezett garanciasémát is, ami azt jelenti, hogy a bankok vállalatokkal szembeni követeléseit felvásárolja vagy befagyasztja a jövedelemadó kifizetésének kötelezettségeit.

Szlovénia gazdaságélénkítő csomagjának értéke két milliárd euró, ami mintegy 710 milliárd forintnak felel meg.

Ezek is érdekelhetnek