2022 május 22 vasárnap
KezdőlapÉrdekességekTandíjak a világ legjobb egyetemein

Tandíjak a világ legjobb egyetemein

-

A QS egyetemi rangsort, a brit Quacquarelli Symonds cég állítja össze minden évben. Erre a listára a legjobb egyetemeit gyűjtik csokorba. Az elsők között évek szinte mindig ugyanazok az intézmények kerülnek be. A lista élén túlnyomóan amerikai felsőoktatási intézmények állnak. A legfrissebb listán a magyar egyetemek közül a legelőkelőbb helyen, a Szegedi Tudomány Egyetem szerepelt majd nem sokkal utána az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem foglalt helyet, képviselte magát a Debreceni és a Budapesti Corvinus Egyetem is.

De mennyibe kerül, ha valaki külföldiként a világ egyik legjobb intézményében szeretne tanulni ? Illetve ehhez mértem mennyire kell megnyitnunk a pénztárcánkat egy jó magyar egyetemi képzés tandíjának megfinanszírozásához.

Megnéztük, hogy milyen összegekre kell felkészülnie egy hallgatónak ezeken az egyetemeken egy átlagos éves egyetemi díj tekintetében.

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Az összesített lista élén idén is, az elmúlt évekhez hasonlóan az MIT áll. Az Amerikai Egyesült Államok Massachusetts államában működő magánegyetem és kutatóintézet több területen is várja tanulni vágyó hallgatóit legyen az a tudomány vagy technológia, de akár menedzsment, közgazdaságtan, nyelvészet, államigazgatás és filozófia is hallgatható. Ahhoz azonban , hogy ezt megtehessük bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

2. Stanford University

A Leland Stanford Junior magánalapítású egyetem a Kalifornia állambeli Stanfordban, a Szilícium-völgy szívében fekszik. Évente 15-16 ezer hallgatót fogad. méltán híres tudományos és sportéletéről egyaránt.

3. Harvard Egyetem

A Harvard Egyetem amerikai magánegyetem a Massachusetts állambeli Cambridge-ben található.A magas színvonaláról híres Borostyán Liga tagja. 1636-os alapításával az USA legrégebb óta működő felsőoktatási intézménye.

4. Oxford Egyetem

Az Oxfordi Egyetem Angliában, Oxfordshire központjában, Oxfordban található. Az angol nyelvterület legrégebbi egyeteme, és a bolognai egyetem után ez a második legrégebben működő egyetem. A világ egyik vezető felsőoktatási, kutatási intézményének tekintik világszerte.

5. Caltech

A Kaliforniai Műszaki Egyetem az Egyesült Államok méltán híres magánegyeteme a kaliforniai Pasadena városában található. A Caltech az egyik vezető kutató egyetem, legfőbb kutatási területei a műszaki és a természettudományok. Évi 1000-2000 hallgatójával viszonylag kis egyetemnek számít, mégis jelentős számú Nobel-díjjal jutalmazott hallgatót és oktatót jegyezhet fel magáénak.

6. ETZH

A Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola a svájci Zürichben található. Az egyik legrangosabb európai felsőoktatási intézményként tartják számon. Jelentős oktatási területei a kémia, fizika, villamosmérnöki és gépészmérnöki tudományok.

7. Cambridge-i Egyetem

A Cambridge-i Egyetem egy állami tudományegyetem. Az Egyesült Királyságbeli, Cambridge városában működik. 1208-es alapításával angol nyelvterületen , az Oxfordi egyetem után a második, világviszonylatban pedig a harmadik legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézmény. Évente több mint 18000 hallgatót foglalkoztat.

8. National University of Singapore

Szingapúr legnagyobb és legrégebbi egyeteme, egy autonóm kutató egyetem. 1905-ben alapították eredetileg orvosi főiskolaként.

9. Pekingi Egyetem

A pekingi Beida egyetem a kínai állam egyik legjelentősebb egyeteme. 1898-ban alapították. Évente 35000 hallgató látogatja.

10. Ausztráliai Állami Egyetem

Canberra városában található Ausztrália egyik legjelentősebb egyeteme.

11. Sorbonne

A Sorbonne Párizs méltán híres állami egyeteme. Elődjének alapítása 1257-re datálható.

12. Moszkvai Állami Egyetem

A Moszkvai Állami Egyetem, teljes nevén az M. V. Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem Moszkva legnagyobb felsőoktatási intézménye , melyet maga Erzsébet cárnő alapított 1755-ben.Több mint 600 épülettel rendezkezik, 29 karának mintegy 350 tanszékén 47000 hallgatót oktat.

13. Barcelona Egyetem

Spanyolországban , Barcelonában található.

14. Lajos–Miksa Egyetem

A Lajos–Miksa Egyetem eredeti nevén Ludwig-Maximilians-Universität , a bajor fővárosban található. München legnagyobb és Németország második legnagyobb egyeteme. több mint 44 000 hallgatóval rendelkezik melyeknek 15%-a külföldről érkezik.

15. Bécsi Egyetem

A Bécsi Egyetem, németül: Universität Wien , az osztrák főváros, Bécs állami egyeteme. A régió legjelentősebb egyeteme. 1365-ban alapították. Évente akár 93 000 hallgató is látogatja, az oktatás mintegy 130 szakon folyik.

16. Szegedi Tudományegyetem

A szegedi József Attila Tudományegyetem több egyetem és főiskola összevonásával 2000 január elsején alakuult meg. jogelőjét. Báthory István 1581-ben hozta létre. Az egyetem a QS listája szerint az első legelőkelőbb egyetem, a teljes lista 501-e. A feltüntetett összeg itt is és minden egyetemnél természetesen tájékoztató jellegű és szakonként eltérő lehet.

17. Eötvös Loránd Tudományegyetem

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ELTE, Magyarország leghosszabb ideje folyamatosan működő egyeteme, egyike az ország legnagyobb és legtekintélyesebb felsőoktatási intézményeinek.Megalapítása Pázmány Péter esztergomi érsek nevéhez fűződik, aki az egyetem elődjét 1635-ben Nagyszombatban alapította meg. Jelenleg nyolc karral rendelkezik, illetve egy kari jogú intézettet is működtet, mintegy 28 ezer hallgatója van Budapesten és Szombathelyen.

18. Debreceni Egyetem

A DE szintén több korábban különálló felsőoktatási intézmény összevonásával jött létre. Évi körülbelül 14 ezer hallgatóval rendelkezik.

19. Budapesti Corvinus Egyetem

A BCE egy 1948 működik, Budapesten és Székesfehérvárott. Elsősorban alapítványi fenntartású közhasznú felsőoktatási intézmény. Magyarország egyik nagy egyeteme évente 17 ezer hallgatóval tanít.

Ezek is érdekelhetnek