2022 szeptember 28 szerda
KezdőlapEmberekTanulmányok szerint a pletykálkodás nem is olyan mérgező, mint ahogy sokan gondolják

Tanulmányok szerint a pletykálkodás nem is olyan mérgező, mint ahogy sokan gondolják

-

Hihetetlennek tűnhet, de tanulmányok szerint az emberek naponta 52 percet töltenek pletykálkodással. A szakértők azonban rájöttek, hogy a pletykálkodás java része egyáltalán nem negatív hangvételű, így voltaképpen nem is kellene mitől tartani. A pletykákat olykor saját védelmünk érdekében is fel lehet használni, és általában olyan tényezőket beszélnek ki az emberek, ami szorosan kapcsolódik a társadalmi kör legfontosabb tényeihez. Mai cikkünkben ezt fogjuk nektek részletesebben bemutatni.

Sztereotípiák szerint a pletykák károsítják más emberek jó hírnevét, viszont a pletykálás az életünk mindennapi részét képezi már, ez okból kifolyólag is csináljuk mindennap.

Megan Robbins a Kaliforniai Egyetem pszichológusa kutatást végzett arról, hogyan is pletykálunk. Megan 467 ember beszélgetését vizsgálta, akik beleegyeztek abba, hogy olyan eszközöket viseljenek, melyek rögzítik a beszélgetésüket. A kutatás eredménye megsemmisített néhány sztereotípiát a pletykákról. Az első, hogy az emberek csak napi 52 percet töltenek pletykálással és ennek csak 15%-a negatív.

A másik, amire rájöttek, hogy a férfiak ugyanannyira hajlamosak a pletykálkodásra, mint a nők. Viszont a nők pletykái semlegesebbnek tűnnek, mint a férfiaké. Ezen felül az is kiderült, hogy az extrovertált emberek többet pletykálnak mint az introvertáltak. Sőt arra is rájöttek, hogy inkább a fiatalabb generáció az, aki negatív pletykákat terjeszt. A pletykálkodás egyébként kialakítja az együttműködést és szelektálunk azok között, akiket bevonunk ebbe a dologba.

Elena Martinescu a londoni King’s College kutatója szerint a pletykálkodással nyomon lehet követni, hogy ki az, aki bekerülhet a csoportba és ki az, aki nem.

Már feljebb említettük, hogy a pletykák 15%-a negatív hangvételű és egy ilyen beszélgetés során általában a jellemvonásokat, és a viselkedést beszélik ki, melyet később akár önfejlesztésre is fel lehet használni. Viszont mikor téged beszélnek ki a hátad mögött akkor sértődöttséget és csalódást élhetsz meg, viszont ez felhasználhatod arra is, hogy javíts a rossz szokásaidon.

Annak ellenére, hogy a legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a pletykálás nem olyan mérgező, mint ahogy sokan gondolják, akkor is át kell gondolni, hogy ezzel senkinek sem ártasz vagy rontod a hírnevét. Használd a pletykálást fecsegésként, amivel naprakészen tudod tartani magad a társadalmi kör legfontosabb tényeivel.

Na mit gondolsz?

Ezek is érdekelhetnek