2022 július 5 kedd
KezdőlapEmberekTanulmányok szerint a videójáték javítja a mentális egészséget - Íme a részletek

Tanulmányok szerint a videójáték javítja a mentális egészséget – Íme a részletek

-

A videojáték függők átlagosan heti 6 óránál többet töltenek játékkal. Ez a tevékenység viszont megerőlteti a szemet és akár a migrénes fejfájás kiváltója is lehet. Sokan rossz dolognak tartják és valóban van negatív hatása, de nem mehetünk el amellett, hogy pozitívakkal is bír. A szakértők annak érdekében, hogy megtudják milyen hatással van az emberi szervezetre a videojátékozás, kísérletet végeztek. A mostani cikkünkben összeszedtük azokat a kulcsfontosságú pontokat, melyek valóban alátámasztják, hogy ez a tevékenység jó is lehet az egészségre nézve. Lássuk mik derültek ki:

Azért, hogy a tudósok megtudják, a játékok javítják-e a mentális egészséget, vagy pozitívan befolyásolják-e a mindennapi életet, 33 önkéntest választottak ki, akik 55 és 75 év közöttiek voltak. Ezeket az embereket három csoportra bontották. Az első csoport tagjainak napi szinten 30 percet kellett játszania a Super Mario 64-es játékkal, a második csoportnak zongoraleckéket kellett vennie, míg a harmadik csoport tagjainak semmivel sem kellett foglalkoznia, mert nekik nem osztottak feladatot.

6 hónapon keresztül figyelték az életüket, s arra kérték őket, hogy vegyenek részt egy MRI vizsgálaton. A leletek szerint csak azon személyek szürkeállománya növekedett meg, akik az első csoportba tartoztak, vagyis, akiknek napi 30 percet kellett játszaniuk. Az eredmények szerint javult a rövidtávú memóriájuk, s a mentális egészségi állapotuk is.

Egy hasonló vizsgálatot végeztek el még 2014-ben, mikor ugyanezek a tudósok a fiatal felnőttekkel végeztették el a kísérletet. Felkérték őket, hogy 3D-s rejtvényeket, logikai feladatokat oldjanak meg, és az ő eredményeik is azt mutatták, hogy javult az agyműködésük.

Az Amerikai Pszichológiai Szövetség egy másik tanulmányából kiderült, hogy a játékkal javulhat az ember hangulata is, valamint enyhülhet a szorongás és lecsillapodhatnak.

A videojátékok segíthetnek a gyermekek problémamegoldó képességeinek fejlesztésében is, valamint segíthetnek a krónikus betegség okozta fájdalom enyhítésében. Az sem kizárt, hogy általuk okosabbak is lesznek. A tetris például segíthet a traumás betegeknek – derült ki egy kísérletből.

Ezek is érdekelhetnek