2023 június 10 szombat
KezdőlapEmberekTanulmányok szerint az emberek csupán 1%-a tudja megmondani milyen állat van a...

Tanulmányok szerint az emberek csupán 1%-a tudja megmondani milyen állat van a képen.

-

Gondolkoztál már valaha az optikai illúziók mechanizmusain? A közelmúltban számos olyan kép került fel az internetre, melyek teljes mértékben be tudják csapni az emberek elméjét. Most egy újabb kép került fel a világhálóra, ami futótűzként kezdett terjedni, mivelhogy az emberiség 1%-a tudta megmondani, hogy a képen milyen állat látható. Ma mi is elhoztuk ezt a képet, sőt néhány információt, az optikai illúziókkal kapcsolatban. Ha te is ki akarod magad próbálni, nincs más teendőd, mint megnézni ezt a képet és megmondani, hogy te látsz-e benne állatot és, ha igen, akkor milyet?

1 3

Ha nem sikerült volna kitalálni milyen állat van rajta, akkor segítünk. Egy panda látható rajta.

Néhány érdekesség az optikai illúziókról:

Van egy úgynevezett McCollough-hatás, amit egy pszichológusról, név szerint Celeste McCollough Howardról nevezetek el. Első tanulmányait még 1975-ben folytatta, ahol a kutatók összesen 5 csoportba osztottak be 16 embert. A tudósok olyan képeket mutattak az önkénteseknek, melyeken piros és zöld csíkok voltak.

2 4

Megkérték őket, hogy legalább 3 percen keresztül nézzék felváltva ezeket a képeket, majd pillantsanak rá egy fekete-fehér csíkos fotóra. Amikor a hatás elkezdett érvényesülni az illetők rózsaszínes árnyalatokat láttak az utóbbi képen. Az önkéntesek arról számoltak be, hogy a hatást 5 teljes napon át látták és hónapokon keresztül enyhén érzékelték.

3 4

Egy 1969-es tanulmány keretein belül kiderült, hogy ezt a hatást csak és kizárólag a vörös és a zöld színek tudják kiváltani. Viszont arra eddig egyetlen tudósnak sem sikerült rájönnie, hogy ezt vajon mi okozza. Egyesek szerint erős a gyanú, hogy a vizuális kortexben lévő neuronok idézik elő, de több elmélet is született, miszerint az agy megpróbálja kompenzálni a színeket, vagy egyszerűen csak a színmegvonásnak köszönhetően alakul ki a hatás. Ezt azonban nagyon egyszerűen vissza lehet fordítani, ha a piros és a zöld csíkos képeket az óramutató járásával ellentétes irányba 90 fokkal elforgatod.

Teszteld le ha gondolod, de vigyázz, hogy ne nézd túl sokáig, mert akkor valóban heteken hónapokon át tartó hallucinációt idézel elő.

Ezek is érdekelhetnek