2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességekTanulmányok szerint az őskorban a nők is ugyanúgy vadásztak, mint a férfiak...

Tanulmányok szerint az őskorban a nők is ugyanúgy vadásztak, mint a férfiak – Ez teljesen új megvilágításba helyezi a nemi szerepeket

-

Az emberek, több mint 2 millió évvel ezelőtt kezdtek el vadászni. Mindeddig azt hittük, hogy a férfiak voltak azok, akik ezt a feladatot csinálták, de kutatások szerint a nők is aktívan kivették részüket belőle. A szakértők bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy az őskori vadászatban a nők szerepe sokkal jelentősebb volt, mint ahogy azt beállították. Annak érdekében, hogy bővebb infóval tudjunk szolgálni nektek ezzel kapcsolatban, mélyebben beleástuk magunkat a témába, illetve a tanulmányból is hoztunk pár érdekes adatot.

1, A közhiedelem hazugság lehet?

Az antropológusok úgy döntöttek utánajárnak annak a kérdésnek, hogy kik vadásztak az őskorban a férfiak vagy a nők. A közhiedelem szerint a férfiak mentek vadászni a nők pedig “otthon” maradtak és főztek, az állati szőrből, bőrből csináltak ruhákat, a csontokból különböző eszközöket, a húst pedig egy idő után mikor már tudták mi a tűz megsütötték. A tudósok egy 9000 éves ősi temetkezési helyet tanulmányoztak Peruban, s az ott felfedezett csontstruktúrákat ellenőrizték.

2, A nők tizenévesen vadászhattak

A maradványok között voltak olyanok, melyek nagyjából egy 17-19 éves nőhöz tartoztak. Mellette vadász eszközök, s különféle, szakszerűen kidolgozott fegyverek voltak. Az eszközök állapota alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyára bőrtáskában hordta őket.

3, Nyomaikat Amerikában terjedve találták

Az eddigi megállapításaikat a már meglévő bizonyítékok alapján több temetkezési helyet is megnéztek, megvizsgáltak és mintákat vettek. Szám szerint 107 helyszínt és 429 maradványt vizsgáltak meg Amerikában. Meglepő módon 11 női vadász volt. Ez pedig már jóval több, mint a nulla, hiszen ahogy feljebb is említettük eddig nem is tudtunk arról, hogy vannak női vadászok.

4, A vadászat nemcsak férfi tevékenység volt

Szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a nők az őskorban aktívan részt vettek a vadászatban. Hozzájárulásuk nem csupán az alapszintekre korlátozódott, hanem olyan módszereket is lazán elsajátítottak és megcsináltak, mint a férfiak. Szakemberek szerint azonban, a vadászat nemileg semleges volt, mivel a női vadászok aránya becslések szerint kb. 30-50% volt.

5, A bizonyítékok mindig megvoltak

A kutatásban résztvevő nem kutatók szerint az őskorban élő nők vadászattal kapcsolatos bizonyítékai mindig is léteztek, csak senki sem beszélt róluk. Miután gyerekeik születtek és felnevelték őket, újra visszatértek a vadászathoz. Ez egy teljesen új szintre emeli a „nemi szerepek” vitáját.

Ezek is érdekelhetnek