2022 december 8 csütörtök
KezdőlapEmberekTanulmányok szerint ezért alakulnak ki a rémálmok - Íme a részletek

Tanulmányok szerint ezért alakulnak ki a rémálmok – Íme a részletek

-

Az emberek életük egyharmadát alvással töltik, s ilyenkor különböző álmok üthetik fel a fejüket. Az emberiséget már elég régóta vonzza, hogy miért alakulnak ki az álmok és annak mi lehet a valódi jelentése. Igaz még nagyon gyerekcipőben jár ennek felkutatása, de a technológia fejlődésének köszönhetően lehetősége nyílt a tudósoknak arra, hogy tanulmányozzák az emberek agyi tevékenységét alvás közben. A kutatók és pszichológusok folyamatosan megosztják eredményeiket a világgal, hogy végre valahára előrébb jussunk és legördüljön a függöny eme titokzatos dolog előtt.

Miért vannak furcsa álmok?

Bizonyára te is jártál már úgy, hogy olyat álmodtál, ami ébredés után egy hatalmas ostobaságnak tűnt. Erre igazság szerin van ésszerű magyarázat.

Minden ember, így te is egyedi és személyre szabott álmokat látsz, mivel minden nap különféle érzelmeket és eseményeket tapasztalsz meg. Amikor elalszol az agy nem áll meg, hanem szétosztja az aktuális emlékeket a rövid és hosszú távú memóriába. Ezért láthatsz álmodban olyan dolgokat, mint például egy régen elhunyt háziállattal való játék, de egy új helyen, mondjuk a jelenlegi otthonodban.

Ezt a “REM fázis” teszi lehetővé, mely körülbelül 10-20 percig tart, és többször megismétlődik alvás során. Ezt a fázist „paradox alvásnak” is nevezik, s nevét az ember ébrenléti állapotának fiziológiai hasonlóságai miatt kapta. Ebben a szakaszban az agy minden része aktív, kivéve az, ami a logikáért felelős. Ezen felül alvás közben csökken a szerotonin és a norepinefrin koncentrációja, amik olyan neurotranszmitterek, melyek a logikáért és a figyelemért felelősek. Ebből kifolyólag nem meglepő, ha az álmok elveszítik realitásukat.

Miért vannak rémálmaid?

Svájci és amerikai tudósok tanulmánya szerint a rémálmok egyfajta idegrendszeri kiképzésnek minősülnek, melyek segítenek megbirkózni a negatív érzelmekkel a való életben. Elméleteik szerint az álmokban érzékelt érzelmek segítenek feldolgozni az érzelmi nyomást, sőt felkészítenek a lehetséges stresszhelyzetekre is.

A tudósok egy úgynevezett “elektroencephalogram” segítségével tanulmányozták az agy különféle részeinek aktivitását alvás közben. 18 önkéntes ébredt fel az éjszaka folyamán és kérdezte meg, milyen álmokat láttak, és vajon ezek rémálmok voltak-e?! A tudósok, az agyi tevékenységek elemzésének köszönhetően kiderítették, hogy a rémálmokért két rész is felelős, az úgynevezett inzula (sziget) és a midcingulate cortex.

Az agy ezen két része ugyanakkor aktiválódik, mikor a való életben aggódsz vagy félsz. Az “inzula” felelős az érzelmek értékeléséért, s ha szorongás lesz úrrá rajtad, akkor automatikusan elindul. A “midcingulate cortex” pedig felkészít a megfelelő reakcióra veszély esetén. Egy tanulmányban a tudósok azt is megállapították, hogy azok a személyek, akik többször álmodtak rémeket nem reagáltak annyira érzékenyen a negatív élethelyzetekre a valóságban.

Ennek köszönhetően viszont világossá vált, hogy a tudatalattid kommunikál veled és próbál segíteni neked a problémák megoldásában. A tudósok szerint például az álomban megélt üldözés gyakran társul olyan helyzetekhez vagy kérdésekhez, amiket nem tudsz megoldani.

Íme néhány érdekes tény az álmokról, amelyekről valószínűleg nem tudtál:

Alvás nélkül sokkal kevesebb ideig maradsz életben, mintha nem ennél. Az alvás nélkül eltöltött rekord mennyiségű napok száma 11, de nem javasoljuk, hogy ezt kipróbáld, ugyanis a súlyos pszichés problémákon kívül halálhoz is vezethet.

Az emberiség 15%-a jár alva. Ilyenkor nemcsak felülhetnek az ágyukban vagy fel-alá járkálhatnak a szobában, hanem szó szerint a házat is elhagyhatják és nagy távolságokat tehetnek meg. A pletykák szerint nem szabad az alvajáró embert felébreszteni, ám sok esetben bizony indokolt és szükséges is megtenni.

Megnő az étvágya azoknak az embereknek, akik rendszeresen nem alusszák ki magukat, mivel az étvágyat szabályzó hormon, név szerint leptin szintje lecsökken, így meg

Ha rendszeresen nem alszod ki magad, akkor megnő az étvágyad, ami az étvágyszabályzó hormon (leptin) csökkenésének tudható be. Minél kevesebb ennek a hormonnak a szintje, annál éhesebb vagy.

Ezek is érdekelhetnek