2022 november 28 hétfő
KezdőlapEmberekTanulmányok szerint kapcsolat van csókolózás és a tartós kapcsolatok kialakulása között -...

Tanulmányok szerint kapcsolat van csókolózás és a tartós kapcsolatok kialakulása között – Íme a részeltek

-

Vannak csókok, melyek szenvedélyt és gyengédséget közvetíthetnek. Kevesen tudják azonban, hogy lényeges információkat tárhat fel a másik félről. Tanulmányok szerint agyunk elemzi a csókot és tudat alatt döntéseket hoz, melyek nagy mértékben befolyásolhatják a kapcsolatot.

A mai cikkünkben úgy döntöttünk, hogy ezt fogjuk boncolgatni. Kiderítjük, milyen módon tud agyunk kommunikálni másik agyával és mik derülhetnek ki a csókolózás alatt.

Az Oxfordi Egyetem tudósai alaposan megvizsgálták a csókolózást és megállapították, hogy ez valóban lehetővé teszi, hogy megtaláljuk a megfelelő partnert, kiértékeljük őt és kiépítsünk egy hosszútávú kapcsolatot.

Megállapításaik szerint a csókolózás lehetővé teszi, hogy megfelelő módon értelmezzük a partnert. Tanulmányaik azt is kimutatták, hogy a nők általában válogatósabbak, ha a potenciális társat keresik. Ők jobban figyelnek csókolózás közben, mint a férfiak.

Még, ha nem is vagyunk tisztában a dolgokkal, a tudatalattink értékeli a potenciális partner minden egyes mozzanatát. Csókolózás közben kiderülhet a másik fél általános egészségi állapotának és fittségének szintje, majd a kapcsolat előrehaladásával folyamatosan azon gondolkodunk, hogy az a személy, akivel élünk megbízható-e.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a nők jobban értékelik a partnert, mikor úgy érzik előjött az ideje a családalapításnak. E kutatás szerint a nők nagyobb értéket tulajdonítanak azoknak a tevékenységeknek, amelyek hosszú távú kapcsolatokat ápolnak, mivel egy kisbaba nevelése könnyebb, ha mindkét szülő jelen van.

A tanulmány arra is rávilágított, hogy csókolózás közben a nők az ember egészségét is felmérik mind lélegzetükön, mind ízükön keresztül. A rossz lehelet vagy íz természetesen jelezheti az egészségügyi problémákat. Csókolózás közben a felek faggyút cserélnek, melyet test mirigyei termelnek.

Eme anyag úgy cserélődik ki, hogy a száj körüli bőr érintkezik egymással. Ez az anyag olyan feromonokat tartalmaz, mely értékes információkat szolgáltathatnak az illető biológiai felépítéséről. Más szavakkal élve, megmutatja azokat a dolgokat, melyekben a felek azonosak.

A tudósok úgy gondolják, hogy ez az anyag hormonális információkat is feltárhat, mely arra készteti az agyat, hogy azon gondolkodjon, vajon ez az ember elég egészséges-e ahhoz, hogy gyereket nemzzen nekem. Ez természetesen tudat alatt történik, nem gondolnánk, hogy partnerünket úton-útfélen tudatosan elemeznénk. Ennek ellenére agyunk tudatalatti része nagy hatással van a viselkedésünkre.

Érdekes, mert emberek több mint 60%-a elismerte, hogy a rossz első csók után elvesztette érdeklődését a potenciális társ iránt. Ez azért történt, mert az agy szó szerint elemezte a csókot, és üzenetet küldött az agynak, hogy ő nem az a személy, aki neked kell. A csókolózás egyébként javítja a vonzerőt, szóval, ha nem vagyunk elégedettek a csókkal, akkor ez késztethet bennünket, hogy elálljunk a lehetséges partnertől.

Ugyanakkor egy olyan partner megcsókolása, akit szeretünk, kiváló módszere annak, hogy megerősítsük a kapcsolatot. Az ajkakat szenzoros idegek töltik meg, és amikor megcsókoljuk kedvesünket, az arra készteti az agyunkat, hogy engedje szabadon az oxitocin hormonokat, más néven a „szerelem” hormonjait, amely boldoggá tesz minket.

Egy számunkra fontos ember megcsókolása a szerotonin termelését is elősegíti, mely egy másik jó érzést keltő hormon. Ez növeli az intimitást és a bizalmat két fél között, lehetővé téve, hogy erős és egészséges kapcsolat alakuljon ki. A csókolózás csökkenti a stresszhormonnak nevezett kortizol szintjét is. Tanulmányok szerint pedig minél nagyobb ezeknek a pozitív vegyi anyagoknak a szintje, annál nagyobb az esély a szerelem növekedésére.

Tehát, amikor legközelebb megcsókolod a partnered, ne felejtsd el, hogy ez nem csupán szórakoztató és meghitt pillanat, hanem az egészséges és erős kapcsolatépítés szerves része.

Te mit gondolsz erről?

Ezek is érdekelhetnek