2022 december 4 vasárnap
KezdőlapEmberekTanulmányok szerint nagy hibát követnek el a szülők, ha gyermekeikkel együtt alszanak...

Tanulmányok szerint nagy hibát követnek el a szülők, ha gyermekeikkel együtt alszanak – Íme a részletek

-

Tuti, hogy legalább egyszer te is aludtál már a szüleiddel, mert rosszat álmodtál, vagy mert olyan filmet néztél, amit nem kellett volna. Egyes tanulmányok szerint azonban a szülők sokkal több kárt okoznak, ha hagyják, hogy gyerekeik rendszeresen velük aludjanak. Ez nemcsak a gyerekeknek rossz, hanem ugyanúgy a szülőknek is. De vajon milyen negatív következményei vannak, ha ez folyamatosan előfordul? Mostani cikkünkben erről fogunk nektek mesélni.

A szülőkkel való alvás árthat a gyerekeknek

A Pelotas Universidade egy tanulmányában azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a gyerekek mentális egészségére, ha szüleikkel alszanak. Ehhez 3883 gyermeket tanulmányoztak, és végül négy csoportra tudták bontani őket:

nem alszanak a szüleikkel;

csak a korai szakaszban aludtak szüleikkel;

néhány évesen is szüleikkel alszanak;

mindig szüleikkel alszanak.

Igaz, hogy egyes gyermekek társadalmi-gazdasági okokból vagy kulturális meggyőződések miatt alszanak együtt szüleikkel, ám, akik szabad akaratukból alhatnak együtt őseikkel, azoknál ez egy bevett szokásnak minősül.

A kutatók azonban arra a következtetésre jutottak, hogy az együtt alvás ténylegesen károsíthatja a gyermek mentális egészségét. Tanulmányaik szerint, nagyobb eséllyel alakul ki pszichiátriai rendellenesség azoknál, akik mindennap szüleikkel alszanak.

Az is kiderült, hogy az együtt alvás károsíthatja a csecsemő fizikai egészségét is. Nemcsak az jelent veszélyt, hogy a szülők véletlenül ráfeküdhetnek a babára, hanem a matracuk is. A kisbabáknak kemény matracra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek legyenek.

Az együtt alvás a szülők számára is káros lehet.

A Marylandi Egyetem Orvostudományi Iskola egy tanulmányt végzett, ahol 277 alacsony jövedelmű édesanyát és gyermeket vizsgáltak Baltimore-ban. Kiderült, hogy azon édesanyák, akik megosztották ágyukat kisgyermekeikkel depresszióról és szorongásról számoltak be, amit a kevés és felületes alvás is befolyásolt.

Ezzel szemben azok az édesanyák, akik nem aludtak együtt gyermekeikkel, ilyen jellegű problémát nem tapasztaltak. A tanulmány azt is megerősítette, hogy a gyermek önálló alvása elősegítette az önmegnyugtatást valamint az egészséges alvásminták kialakulásának megtanulását.

Te sokat alszol együtt gyermekeddel?

Ezek is érdekelhetnek