2022 május 29 vasárnap
KezdőlapÉletmódTe is túl sok üdítőitalt iszol? Jobban teszed, ha leszoksz róla!

Te is túl sok üdítőitalt iszol? Jobban teszed, ha leszoksz róla!

-

Egy tanulmány eredményei kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak cukros üdítőket, korábban halnak, mint azok, akik mellőzik az ilyen frissítőket. Ez nem csak a cukros üdítők fogyasztóira igaz, hanem azokra is, akik csak és kizárólag cukormentes üdítőket választanak. Egyértelműen nem jelenthető ki, hogy a cukros üdítők csökkentik a várható élettartamot, de minden eredmény ezek visszaszorítása mellett szól.

Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Intézetének kutatási eredményei azt mutatják, hogy ajánlatos vízre cserélni az eddig fogyasztott üdítőket.

A szakértők nagyrészt nőket figyeltek meg, tíz európai ország, mintegy 450 ezer lakosáról készítettek felmérést. A kísérleti alanyok átlagosan ötven évesek voltak.

Az adatokat 1992 és 2000 között kezdték gyűjteni. Voltak olyan résztvevők, akiket tizenhat évig tartottak szemmel. Ez idő alatt körülbelül 42 ezren haltak meg.

A kísérlet előtt minden résztvevő életmóddal kapcsolatos kérdésekre adott válaszokat, amelyből az is kiderült, hogy kik fogyasztanak rendszeresen üdítőitalokat.

A szakemberek az egyéb faktorok kizárását követően arra a megállapításra jutottak, hogy a napi két vagy több pohár üdítőt fogyasztó személyek 17 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg, mint azok, akik havonta maximum egy pohárral fogyasztottak hasonló italokat.

Az eredmények arról is árulkodtak, hogy akik az édesített üdítőket részesítették előnyben, azoknál általában keringési zavar lépett fel, és ez okozta halálukat. A cukros üdítők fogyasztóinál pedig gyakoribbak voltak az emésztési rendellenességek, mint a halál okozói.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy az üdítők önmagukban növelik-e a halál kockázatát, vagy más ételek ls italok fogyasztásához köthető tényezők is állhatnak-e a háttérben. Az is elképzelhető lehet, hogy az üdítők rendszeres fogyasztói édesszájúak lehetnek, ezért kerül eleve több cukor a szervezetükbe.

Ezek is érdekelhetnek