2022 május 25 szerda
KezdőlapÉrdekességekTe tudod, mire való a vonalkód a forgalmi engedélyeden? - Most elmondjuk...

Te tudod, mire való a vonalkód a forgalmi engedélyeden? – Most elmondjuk neked

-

A legtöbb autós ugyan tudja, hogy van egy vonalkód gépjárműve forgalmijában, de azt szinte senki nem tudja, hogy miért van ott. Vajon mire való és milyen információt tartalmaz ez a vonalkód?

A forgalmiban szereplő vonalkód a szélvédő sarkába ragasztott regisztrációs matrica kódja. Az eredetiségvizsgálattal és a műszaki vizsgával összevetve ez a vonalkód bizonyítja a hitelességet, amely a jármű, a rendszám és a forgalmi engedély összetartozását igazolhatja a különféle hatósági eljárások, vizsgálatok során.

“A jármű regisztrációs matricájának a sorozatszámát nem tartalmazza a forgalmiban lévő vonalkód. Kizárólag a forgalmi rendszám van benne, így a vonalkód a regisztrációs matrica utángyártásához nem elegendő” – mondta egy okmányiroda dolgozója.

Abban az esetben, ha elveszíted a rendszámodat vagy az megsérül és újat kell igényelned, akkor ennek a vonalkódnak nagy hasznát veszed majd.

Csak a regisztrációs matrica megléte esetén engedélyezhető az új típusú rendszámtábla utángyártása. Az ügyfélnek a rendszámtábla utángyártásának kérelmével együtt nyilatkoznia kell a regisztrációs matrica meglétéről és annak sértetlenségéről. Ezek alapján a közlekedési igazgatósági hatóság engedélyezi a rendszámtábla utángyártását. Ennek hiányában csak az átrendszámozás az egyetlen opció.

Autópályamatrica vásárlása

Ha nem SMS-ben vásárolsz autópálya matricát, hanem valamelyik benzinkúton, akkor az adatok bemondása helyett kérheted a pénztárost arra, hogy csippantsa le a forgalmidban szereplő vonalkódot. Ilyenkor máris szerepel a rendszámod az e-matricán.

 

Ezek is érdekelhetnek